Нови данни: 140 души са загинали при опит да преминат Берлинската стена

Нови данни: 140 души са загинали при опит да преминат Берлинската стена

Ново проучване актуализира данните за броя на хората, загинали при опит да преминат Берлинската стена, когато Германия беше разделена на две държави, предаде ДПА.

Общо 140 души са загинали, опитвайки се да избягат от бившата комунистическа Източна Германия (ГДР) през Берлинската стена, сочат новите данни на Центъра за съвременна история в Потсдам и на Фондация "Берлинската стена".

Досега броят беше 139. Но сега към тях се прибавя и съветски войник, който на 18-годишна възраст се опитал да пресече границата в предградие на Западен Берлин на 2 февруари 1979 г., за да избяга на Запад.

Общият брой включва не само хора, застреляни от бившия комунистически режим, но и хора, починали по друг начин - например удавяне при опит да преминат границата там, където двете държави са били разделени от водна площ.

Друго проучване, оповестено през юни, разглежда загиналите при опитите за бягство през цялата 1400-километрова граница между Източна и Западна Германия, а не само в Берлин. Техният брой е 327.

Все още се разследват случаите на опити за бягство на граждани на ГДР или на други страни от Източния блок през Балтийско море.

Берлинската стена просъществува близо 30 г. и рухна в края на 1989 г. Падането ѝ бележи края на Студената война.

Споделяне

Още от Европа