Нови дарения за стотици хиляди левове за битката срещу коронавируса

БЧК е събрал над 222 хил. лв. в пари и повече от толкава в натура, сн. БГНЕС

Даренията на средства за респиратори, защитни маски, консумативи и лекарства продължават. Нови стотици хиляди левове са предоставени от различни компании и организации.

От фирмата "Орбико България", обявиха,че са дарили 120 000 лв., от които 20 хил. лв. са преведени по дарителската сметка в помощ на българските медици DMS SOLIDARNOST. Останалите са използвани за закупуването на три респираторни апарата и четири хиляди защитни шлема. Респираторите от най-висок клас са дарени на столичната болница ИСУЛ, на ВМА и на плевенската УМБАЛ ,"Георги Странски". Защитните шлемове са доставени на 50 болници от цяла България, като предстои да бъдат дарени по 100 бройки на Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници".

Сто хиляди лева са дарили и от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" за справяне с епидемията от коронавирус на територията на България. Средствата са били насочени към Фонда "Обединени срещу Covid-19", създаден по инициатива на Българския дарителски форум (БДФ),  Фондация "Америка за България", Американската търговска камара и Посолството на Съединените щати у нас. Достъп до средствата  ще имат уязвимите групи - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др. Безвъзмездната помощ, дарена от централата, ще се използва за закупуването на медицинска апаратура, лабораторно оборудване, лабораторни материали и консумативи, лекарствени и други химически препарати, лични предпазни средства, както и за организацията на разпределението им на територията на страната. 

Онлайн търговската платформа eMAG е осигурали 92 000 защитни маски за над 100 000 лв. за Военномедицинска академия София. Тя ще продължи да разширява дарителската си кампания, включвайки в нея нови медицински институции и организации, ангажирани с предоставянето на помощ и овладяването на кризисната ситуация, съобщиха от компанията.

От Българския Червен кръст съобщиха, че в кампанията "Заедно срещу Covid-19" са събрани 222 582 лв. Освен финансови средства са привлечени и големи количества материални дарения на стойност 244 371 лв. за подпомагане работата и за безопасността на медицинските екипи в болниците в София и в страната, на доброволците, на полицаите и на други активно участващи в битката с пандемията.

От "Хуауей Технолоджис България" са дарили 150 000 предпазни маски, предоставени за нуждите на Националния оперативен щаб и на БЧК. От "Девин" са предоставили над 100 хил. бутилки минерална вода за болници в София, Пловдив, Пазарджик, Пещера и Смолян. ·         Агенция "Митници" е дарила 294 000 броя защитни маски на здравните инспекции в страната, на НСО и за доброволците на БЧК. Две хиляди литра етилов спирт са дадени на ВМА и "Пирогов" от фирмата "Г. М.", Клъстер на здравните региони е дарил 2000 трислойни хигиенни маски за нуждите на Министерство на здравеопазването, на ДАНС и на БЧК. Близо 5 хиляди бутилки айрян за служителите на СДРВ е предоставила фирмата "Лактима", а 25 кашовна инстантно кафе са получили от "Тчибо" екипите на ВМА, Александровска болница, пловдивската "Св. Георги" и варненската "Св. Марина".

Споделяне

Още по темата

Още от България