Нови десетки пожари избухнаха в Гърция

Пожарът на остров Самос

Десетки пожари избухнаха през почивните дни в Гърция, причинявайки силно задимяване в популярни туристически райони, съобщава ДПА.

Генералният секретариат за гражданска защита съобщи в неделя, че местните власти са все още под тревога, след като огнеборци потушаваха 56 пожара предишния ден.

Пожари са възникнали на полуостров Пелопонес, на островите Корфу и Самос, както и в континенталната част на Гърция.

Около 1000 туристи трябваше да бъдат евакуирани от пет хотела в град Питагорио на остров Самос заради дима, съобщиха местни медии. Туристите са били откарани в спортна зала, където са престояли няколко часа.

Бреговата охрана съобщи, че със свои лодки е евакуирала десетки туристи от местен плаж.

"Сега всички туристи са върнати обратно в местата за настаняване", заяви днес кметът на Самос Христодулос Севастакис пред телевизия Скай.

Службата за гражданска защита е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен през почивните дни заради опасността от горски пожари.

През юли 2018 г. над 100 души загинаха при смъртоносен пожар в курортно градче близо до Атина, припомня ДПА.

Пожарите често възникват заради неспазване на правилата за безопасност, като например хвърляне на цигара, палене на барбекю на открито или изгаряне на градински отпадъци, което е забранено през летните месеци, отбелязва агенцията.

Гръцките власти са арестували двама души в Южна Гърция по подозрение в предизвикване на пожари, предаде Асошиейтед прес. Заподозрените са на 47 и на 43 години. Те са били арестувани поотделно в събота на полуостров Пелопонес.

Споделяне

Още от Европа