Нови доказателства за оръжейните планове на Саддам

До февруари тази година режимът на Саддам Хюсеин активно се е домогвал да се сдобие с ракетна технология от Северна Корея и дори е сключил сделка за това. Но предвид засиленото международно наблюдение, под което е било поставено, ръководството в Пхенян не изпълнило своите задължения по сделката, въпреки че иракската страна дала парите в аванс. Това разкри пред Франкфуртер алгемайне цайтунг висш американски служител в Багдад. По онова време за сделката не са знаели нито ООН , нито правителството във Вашингтон.

Разкритието е експлозивно, тъй като и досега се спори, какви са били истинските мотиви на правителствата на САЩ и Великобритания да започнат войната срещу Ирак още повече, че до момента в Ирак не са открити оръжия за масово поразяване, които биха потвърдили допускането, че е имало "остра опасност".

Тогавашното ръководство на Ирак влязло през октомври миналата година в преговори със Северна Корея за доставка на ракетна технология, каза служителят, който е посветен в издирването на иракски оръжия за масово поразяване. По думите му, ставало е дума за технология за ракетата Нодон с обсег 1300 километра, която при едно изпитание през 1998 г. прелетя над Япония и стана тогава причина да се вдигне голям шум.

Правителството в Багдад било платило в аванс 10 милиона долара, но когато през февруари тази година напомнило за това на Пхенян, оттам казали, че са възпрепятствани да извършат доставката поради усиленото наблюдение под което се намира Северна Корея заради нейната ядрена програма. Когато Багдад поискал да му се върнат парите, севернокорейската страна безцеремонно отказала, каза служителят, който твърди, че разполага с писмена документация от преговорите и знае точните условия на сделката. Налице били също документи, от които се виждало, че Саддам е наредил да продължи работата над иракската версия на китайските крилати ракети Копринена буба, но войната сложила край на това.

По думите на американския служител, от показанията на иракски учени и военни, намиращи се под покровителството на окупационите войски ставало ясно, че в края на 1999 г. Саддам е започнал да замисля подновяването на иракските ракетни програми, което му беше забранено от различни резолюции на ООН. Това продължило до 2001 г., като същата година иракчаните "агресивно тласнаха напред работата по различните си ракетни програми".

Същевременно Саддам запитал синовете си Удай и Кусай, отговарящи за програмите за биологични и химически оръжия, колко време ще бъде необходимо, за да се започнат наново работите по тях. Той имал предвид на първо място иприта и зарина. Ако това е вярно, то навежда на извода, че по онова време Ирак действително не е разполагал или не е разполагал повече с тези субстанции във форма, готова за бойна употреба.

Показателен е моментът, когато Саддам Хюсеин е дал инструкцията да се набави технология за нови ракети или да се модернизират съществуващите системи. На 17 декември 1999 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1284 при гласуването на която Франция, Русия и Китай се въздържаха.

Резолюцията предвиждаше по-строг режим на инспекции и удължаваше санкциите фактически безсрочно. Тя беше далеч по-строга от първоначалната резолюция 687 за прекратяването на огъня в края на войната в Залива през 1991 г.

На Саддам Хюсеин е било ясно, че при наличието на резолюция 1284 санкциите, на които той с основание гледаше като на пречка и гнетящо бреме и искаше да се освободи от тях, може би никога вече нямаше да бъдат вдигнати. Затова именно от този момент той е решил да си набави нови ракетни системи и да поднови програмите за биологични и химически оръжия, смята американският служител, направил разкритието пред Франкфуртер алгемайне цайтунг.

Висши иракски военни, в това число командири на дивизии направиха отчасти изненадващи и показателни изявления при разпитите им за това, каква е била иракската военна доктрина. На въпроса, например, дали подчинените им части са разполагали с оръжия са масово поразяване, те отрекоха това за своите дивизии, но казаха, че "другите" дивизии са разполагали с такива оръжия.

По думите им, всички са били на мнение, че оръжия за масово поразяване трябва да се употребят поне за отбраната на Багдад, след като до този момент не били влезли в употреба дори всички конвенционални оръжия. Саддам обаче "просто не дал зелена улица" за използването им.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?