Нови два локомотива "Смартрон" вече са доставени на БДЖ

Нови два локомотива "Смартрон" вече са доставени на БДЖ

Нови два локомотива "Смартрон" вече са доставени в локомотивното депо в Подуяне и се подготвят за включването им в графика за движение на влаковете, съобщи БДЖ.

С тях държавните железници вече разполагат с 13 нови локомотива в изпълнение на договора за доставка на общо 15 локомотива "Смартрон" със ДЗЗД "Сименс Трон" за общо 82 млн. лв. без ДДС.

Останалите 2 локомотива ще бъдат доставени до края на годината. Така БДЖ значително ще подобри наличния си парк от подвижен състав, необходим за нормалното изпълнение на графика за движение на влаковете.

Най-новите два локомотива "Смартрон" ще носят имената на българските владетели цар Иван Асен II и цар Калоян. Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

В локомотивното депо в Подуяне днес е отслужен молебен за освещаване на новите локомотиви за безаварийното им пътуване.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?