Нови два случая на Covid-19 у нас, този път в София

Заразените са семейство, приети са в "Пирогов"

Сн. БГНЕС, архив

Нови два случая на заразени с коронавуриса Covid-19 са установени в България. Става въпрос за семейство - мъж и жена, които са хоспитализирани в София, съобщи премиерът Бойко Борисов след конферентна среща на Европейския съвет тази вечер. С това доказано заразените с вируса у нас стават 6 - по двама в Плевен, Габрово и София.

Заради обстановката с коронавируса и за обсъждане на дискутираните тази вечер с евролидерите теми, за сряда сутринта е насрочен съвет по сигурността в Министерския съвет.

От двамата нови пациенти мъжът e на 74 години, а жената - на 66 години. Синът им работил на базара "Илиянци", за който клиенти съобщават, че е бил затворен предишния ден.

Двамата са настанени в "Пирогов". Мъжът е постъпил в болницата в понеделник с остра дихателна недостатъчност, за него има данни за предишно белодробно заболяване. Жената е била приета днес, но в по-тежко състояние и се е наложило спешното ѝ инттубиране, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски. 

До момента са установени 89 контактни лица на двамата.  Започва процедура по тяхното изследване и поставянето им под карантина.

В "Пирогов“ е отишъл и директорът на Софийската регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и съвместно с директора на болницата проф. Асен Балтов въвеждат допълнителни мерки заради двамата пациенти. Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, съобщиха по-късно от здравното министерство.

По-рано през деня от щаба съобщиха, че вече са изследвани над 300 контактни на първите четирима заразени с коронавирус у нас и до момента от тях няма потвърдени нови случаи на заболяването. Издирени са и изследвани максимално широк кръг от професионалните и лични контакти на заразените, включително и случайни техни контакти, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Засега всички изследвани проби са отрицателни, но все още има такива, чиито резултати се очакват, обясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че през деня са изследвани 46 проби във ВМА, които са отрицателни, в това число 17 проби от Габрово. Националната референтна лаборатория е изследвала 64 проби за деня, които са отрицателни и още 56 са в процес на обработка.

От Стара Загора все още няма информация за деня, очакват се и резултатите от 24 проби във Варна.

Във вторник сутринта беше съобщено за обработени 171 проби, от които осем от Габрово и Плевен бяха съмнителни и се наложи да бъдат повторени, като в ранния следобяд беше уточнено, че и те са отрицателни.

Д-р Ангел Кунчев съобщи, че с изследваните над 300 контактни на четиримата заразени пациенти, кръгът им е изчерпан. Властите обаче ще продължат да тестват хора със симптоми на заболяването сред лежащо болните в болниците в страната. Занапред ще се разчита и на бързи тестове за установяване на заболяването, но всички положителни проби, получени от бързите тестове ще бъдат давани за потвърждаване в действащите лаборатории в страната.

Ограничете максимално контактите си, призовават властите

Кунчев заяви, че най-важното послание в момента е, че държавата не трябва да се блокира, но социалният живот трябва да се промени и контактите да бъдат силно ограничени. "Ако има някакво послание то е: намалете максимално контактите си – и семейни, и професионални", заяви Кунчев.

Той даде пример, че именно заради неразумно поведение коронавирусът е бил внесен в Македония, където въпреки призивите за ограничаване на пътуванията, шефката на тамошна кожна клиника отишла да кара ски в Италия, след което при завръщането си участвала в голяма конференция и разпространила болестта. Кунчев заяви, че днес в Министерството на здравеопазването са получени 52 въпроса от граждани дали могат да пътуват до различни места по света.

Той отново призова хората да ограничат пътуванията и контактите си.

Ограничения на пътуванията

Същата препоръка във вторник отправиха и от Министерството на външните работи (МвнР) относно Италия. Ведомството повиши индекса на риск при пътуване до Италия на ниво 4, като препоръчва спиране на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост. Повишен е също риска за пътувания във Франция от "без особени препоръки" на "с повишено внимание". За Испания също е повишен индекса на риска на ниво 3 – "предупреждение за въздържане от пътуване за някои области освен при необходимост". Актуална информация за препоръките на властите можете да откриете на сайта на МВнР.

Системата и коронавируса

Системата на "Спешна помощ" работи добре и, въпреки че екипите са натоварени, се справят, потвърди началникът на ВМА. За последните два дни от Спешна помощ отчетоха, че са се отзовали на 14 сигнала относно съмнения за коронавирус, като след всеки такъв пациент линейките се дезинфекциарт.

Относно напрежението, възникнало в белодробната болница в София, че персоналът е принуден да работи без защитно облекло, Мутафчийски съобщи, че по информация на ръководството на болницата и РЗИ, на лечебното заведение е доставено защитно облекло и не може да коментира спора между персонала и ръководството. По-рано работещи в болницата се оплакаха, че нямат предпазни средства и заплашиха да напуснат.

Във ВМА днес се предвижда да бъде отворен втори консултативен кабинет към Инфекциозната клиника, за да може да бъдат поети всички граждани, от които трябва да се вземат проби, дори и после те да се насочат за домашно лечение.

Мутафчийски отново припомни официалната статистиката за заболяването, според която 80% от случаите преминават леко, дори без изявена клинична картина. Общата смъртност е около 3.2%, като най-застрашени са хората над 80 г. В Италия няма починал под 60-годишна възраст, припомни Мутафчийски. Уязвима група са и болните с придружаващи тежки хронични заболявания.

БЛС иска държавата да компенсира болници заради карантината

Българският лекарски съюз настоя от бюджета на Министерския съвет да бъдат отделени средства, с които болниците да бъдат компенсирани за това, че не могат да функционират нормално заради карантината. Това става ясно от писмо на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Предложението е заради регистрираните случаи на коронавирус у нас и издадените от министъра на здравеопазването заповеди, с които беше въведен карантинен режим на работата в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово.

В тази ситуация лечебните заведения не могат да работят в нормален режим по договор с НЗОК.

"От бюджета на Министерския съвет да бъдат отделени средства за гарантиране на възнагражденията на лекарите и специалистите по здравни грижи и за покриване на разходите на лечебните заведения в рамките на суми до миналогодишния приход на лечебното заведение по НЗОК за същия месец", гласи искането на съсловната организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?