Нови европроверки за конфликт на интереси в ДФ “Земеделие“

Нови европроверки за конфликт на интереси в ДФ “Земеделие“

ОЛАФ извършва нови проверки за конфликт на интереси в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и има шанс отново да се стигне до спиране на средства от Брюксел, заявиха от СДС във вторник. От партията разпространиха информация за фрапиращи роднински обвързаности в институция, заради които дясната формация поиска незабавно оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Като друга основна причина бе посочено това, че фондът в момента се управлява от хора на ДПС.

СДС заяви, че проблемите започват със зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, която е съпруга на началника на отдел "Правен" в ДФЗ Иван Боянов. Освен това Боянова е бивш шеф на Асоциацията на земеделските производители и е консултант по част от проектите, които очакват финансиране от земеделския фонд. Според дясната партия в случая става дума за "явен конфликт на интереси", защото в ресора на Боянова влиза именно ръководство на фонда.

Любопитното е, че именно по подозрения за конфликт на интереси бе поискана оставката на предишния зам.-министър, отговорен за ДФЗ, Преслав Борисов, чийто баща е един от най-големите зърнопроизводители в Добруджа.

В изявление по повод обвиненията на СДС Мирослав Найденов посочи, че “Светлана Боянова не е в конфликт на интереси, тъй като нито от гледна точка на закона, нито от гледна точка на работата, не се намира в йерархическа връзка на ръководство и контрол с нейния съпруг Иван Боянов“.

Той заема тази позиция от 2008 г. много преди назначението на Светлана Боянова за зам.-министър, а работи като юрист във фонда от 2000 г. Двамата не разглеждат или одобряват проекти по европрограмите, пише още в съобщението на агроведомството .

Наследник на отстранената излязла в майчинство Калина Илиева начело на ДФ "Земеделие" е Светослав Симеонов, който бе назначен в институцията като шеф на дирекция от предишното ръководство на ДПС. От СДС припомниха, че преди година Симеонов е сложил като началник на отдел в сертифициращия орган на Програмата за развитие на селските райони своята кумица и състудентка Розалия Каменска.

В момента шеф на цялата централна и местна администрация на фонда е Христо Ламбов, който е бил административен секретар на Ализан Яхова и неин най-близък съветник. Яхова бе последният шеф на фонда по времето на ДПС. Двамата зам.-шефове на ДФ "Земеделие" са Ангел Кинанов и Мюхетин Караоглан, като първият бе водач на листата на ДПС в 25 МИР София по време на последните парламентарни избори.

Шеф на сектора по обществени поръчки към фонда е Елиз Ферихад Рушид, която пък е братовчедка на Ализан Яхова и съответно назначена от нея на този пост през 2008 година. Рушид е уволнена от Калина Илиев, но завежда дело и печели на първа инстанция. След отстраняването на Илиева наследникът ѝ Светослав Симеонов заповядва решението на съда да не бъде обжалвано и Рушид е възстановена на старото си място.

Един от финансовите контрольори на фонда е Асен Асенов, който е назначен там през 2008 година отново от човек на ДПС – бившия шеф на фонда Атанас Кънчев. Кънчев подписва и за поста на сегашната шефка на отдел "Човешки ресурси" във фонда Елена Семкова. Началникът на отдел "Инвестиционно кредитиране" Анастасия Василева също е назначена по времето на ДПС. Тя ръководи отдел от 13 души, които са одобрили 12 проекта за последната година, напомнят от СДС.

“Политическата чистка не е приоритет в управлението на ДФЗ, а неговото стабилно функциониране”, коментира още Найденов в разпространеното съобщение.

“Липсата на приемственост не се приема добре от Брюксел и една тотална чистка в ръководството на ДФЗ би се отразила негативно на институцията, която има отговорност за управлението на милиарди”, допълва министърът.

За него по-важни били резултатите на фонда. Що се отнася до заместник-директорите на фонда, те не се назначават еднолично от министъра, а от Управителния съвет, като се съгласуват с Брюксел, обяснява Найденов.

Според СДС обаче фондът е успял да усвои между не повече от 9% от средствата, които се отпускат от Европейската комисия, а служителите на институцията продължават да получават двойни заплати.

"Бойко Борисов трябваше да обясни своето възхищение на Тодор Живков и намерението ДПС да продължи да управлява земеделието още преди изборите и сега нямаше да среща трудности с управлението", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. От партията изразиха своето възмущение, че хората, които са отговорни за спирането на европейските средства, продължават да управляват фонда.

Междувременно от СДС изразиха своето съмнение, че премиерът Владимир Путин идва в България, защото му е обещано окончателното подписване на договорите за енергийните проекти зад гърба на парламента. Дясната партия заяви, че "крайната цел" е вкарването на България в "тотална зависимост" от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от България