Нови фактури за тока в Западна България

Фактури с две ставки на цената на електроенергията ще получат за януари потребителите в Западна България, съобщиха в сряда от CEZ Електро България, която обслужва клиентите в столицата, Софийска област и Плевенско.  Това се налага заради разделянето на досегашната обща цена на тока на отделни тарифи за разпределение и за снабдяване, което се прави по изискване на Европейския съюз от януари 2007 г.

Вече потребените киловати ще се умножават по двете ставки, като разделянето не повишава досегашната цена и сумарно тарифите са равни на предишната обща цена, но са отбелязани с отделни редове на фактурата.

Цената за разпределение покрива разходите, които дружествата правят за поддържане на изправността и работоспособността на електроразпределителната мрежа и ел.съоръженията. Нейнният размер е 0,042 лв./кВтч без ДДС и за дневната и за нощната тарифа. Цената за снабдяване покрива разходите по снабдяването и продажбата на електрическата енергия и размерът ѝ одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е 0,080 лв./кВтч дневна енергия без ДДС, а за нощна – 0,036 лв./кВтч без ДДС, уточняват от CEZ.

От януари 2007 г. фактурите за стопански потребители включват и акциза върху електрическата енергия. Той е 1 лв. на мегаватчас или 0.001 лв. на всеки киловатчас. Данъкът е определен от правителството и не касае битовите клиенти.

Примерна фактура за януари

Споделяне

Още от Бизнес