Нови горски пътища и ремонт на стари за 12.8 млн. лв. в Югозападна България

Нови горски пътища и ремонт на стари за 12.8 млн. лв. в Югозападна България

Югозападното държавно горско предприятие ще инвестира 12.823 млн. лв. в проектирането и изграждането на четири нови горски пътя през 2015 г. Други 145 130 лева са предвидени за транспортно-техническа инфраструктура, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов при първата копка на нов горски път по трасето „Дуков паметник– Хамбарето” в землището на село Бождово в района на Държавно горско стопанство Сандански.

Новият горски път ще е дълъг 4 километра и изграждането му ще струва над 1.126 млн. лв., които ще се дадат от фонд "Инвестиции в горите”.

До дни стартира изграждането и на втория горски "Гостунски чарк” на територията на горско стопанство "Места” с дължина 6.2 километра. Предстои да бъде построен и горски автомобилен път в горското стопанство "Рилски манастир” с дължина 5.4 километра и друг на територията на стопанството "Кресна" от 6,6 километра.

Костов припомни, че държавните горски предприятия извършват отчисления в специален фонд "Инвестиции в горите” за поддържането на пътно-транспортната горска инфраструктура и изграждане на технико-укрепителни съоръжения. По думите на зам.-министъра, инвестициите в нови пътища и доброто поддържане на съществуващите, дава възможност за равномерно използване на горския ресурс и създава по-добри възможности за екологичен горски и планински туризъм.

Югозападното горско предприятие е изразходило над 9.170 млн. лв. през миналата година за проектиране и строителство на 45.5 км нови горски пътища и над 45 хиляди лева за основен ремонт на 17 км стари пътища.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?