Нови икономии в Испания, десетки ранени при миньорски протести в Мадрид

Протестиращи миньори в Мадрид, сн. ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство обяви нови мерки за драстични икономии, които да доведат до намаляване на огромния бюджетен дефицит. Мерките обаче бяха посрещнати от гневни протести, прераснали в сблъсъци с полицията. Седемдесет и шест души бяха ранени. Сред ранените има 33 полицейски служители. Петима души бяха  арестувани.

Хилядите демонстранти - държавни служители и синдикалисти -  организираха протестен поход до министерството на  промишлеността. Там обаче те започнаха да замерят полицията с  бомбички и с камъни. Протестиращите успяха да пробият металните  заграждения около сградата. Тогава полицията се намеси с гумени  куршуми.

Сред протестиращите имаше и над 200 миньори, които  организираха така наречения черен поход от мините, където те работят, до столицата. Една група от северните части на Испания  за целта измина 400 километра за 19 дни.

Миньорите, участвали в протеста, се събраха през нощта на централния площад на Мадрид Пуерта дел сол. Те носеха миньорските си каски и бяха придружавани от хиляди техни привърженици.

Миньорите от северния испански район Астурия, протестират от няколко седмици срещу правителствения план за орязване на преките субсидии за сектора с 63 процента за тази година. Протестите на миньорите включваха стачки, демонстрации, пътни блокади, горящи барикади и сблъсъци с полицията. Те продължиха 44 дни преди последната демонстрация в Мадрид.

Според миньорите орязването на преките субсидии ще доведе до затварянето на мините и до голяма безработица сред миньорите. Те настояват за орязване на субсидиите само с 10 процента.

Дни след като получи от Европа 30 милиарда евро за рекапитализиране на банките си, Мадрид обяви мерки за сурови икономии, целящи да спестят на държавата 65 милиарда евро за две години и половина. Както пише френският вестник "Фигаро", цитиран в четвъртък от БТА, това е цената, която трябва да се плати, за да се намали испанският дефицит до 2014г. Сега той е 8,5 процента от БВП, а след две години трябва да стане 2,8 процента от БВП.

Най-големите удари, които нанася планът на премиера Мариано Рахой, са увеличаването на ДДС от 18 на 21 процента, премахването на 14-ата заплата на чиновниците, която се плаща по Коледа, както и намаляване със 7 процента на годишните заплати на държавните служители. Последната мярка ще спести на държавата между 4 и 5 милиарда евро.

Помощите за безработица също ще бъдат орязани. От шестия месец на бездействие вместо да получават 60 процента от субсидиите за безработица, хората без работа ще получават 50 процента, което би трябвало да ги стимулира да търсят по-усилено работа. Тази мярка е особено болезнена в страна с 5 милиона безработни, отбелязва "Фигаро" и посочва, че планът за икономии е особено непопулярен и само мярката за увеличение на ДДС ще отнеме на всяко испанско семейство средно по 415 евро годишно.

Това покачване на ДДС последва покачването от 16 на 18 процента, направено преди това от кабинета на предшественика на Рахой - Сапатеро и тогава партията на Рахой, която сега е на власт, надигна глас срещу увеличението. Сегашното вдигане на ДДС е мярка, за която ЕС и МВФ настояват от доста време.

Премиерът на Испания признава, че мерките, които въвежда, не са популярни и са в разрез с обещанията му за намаляване на данъците. Рахой подчерта обаче, че ще изпълни това обещание, когато това е възможно. Допреди месец Рахой беше хвален, че е избегнал диктата на ЕС за бюджета, но сега въвежда четвърти пакет от мерки за икономии на фона на яростните протести.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че допълните мерки ще направят още по-трудно съживяването на икономиката на Испания. Но Рахой е притиснат между гневните испански гласоподаватели и притеснените европейски служители и това го оставя с малко възможности за действие, посочва изданието.

"Черният протест" на испанските миньори, на фона на който бяха обявени вчера новите мерки за строги икономии показва, че испанците няма да се дадат така лесно, посочва британският "Гардиън".

Френският в. "Монд" насочва вниманието върху Португалия. Дълго време португалците бяха примерните ученици в еврозоната. Те приемаха почти без да възразят лечението на кредиторите - ЕЦБ, ЕК и МВФ. Когато гърците излизаха на улицата, когато испанците се възмущаваха, португалците се примиряваха и приемаха мерките за икономии, целящи да намалят дефицита от 9,8 процента от БВП през 2010 г. на 4,7 процента през 2012 г. Но сега изглежда нещата започват да се променят и португалците надигат глас, отбелязва изданието и за пример посочва стачката на служителите от затруднения здравен сектор на Португалия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа