Нови имена се завъртяха в разговорите за десен кандидат - президент

ДСБ са поставили за обсъждане името на адвокат Иван Груйкин в хода на преговорите за издигане на обща дясна кандидатура за президентските избори, научи Mediapool в петък от източници, близки до контактната група.

Груйкин е бил поставен като име по време на срещата на десните лидери на партиите членки на Европейска народна партия – ДСБ, СДС, БЗНС - НС и ДП.

Адвокат Груйкин е член на ДСБ и на клуб “Диалог” и председател на неправителствената организация “Българско правно дружество”.

В същото време от ДСБ не са оттеглили официалната си кандидатура – на зам.-председателя на партията Веселин Методиев.

В момента преговорите се водят само във формат ЕНП. Очаква се в този формат да се стигне до консенсус около обща кандидатура, която след това да бъде предложена на останалите 4 партии, участващи в разширения кръг на преговорите – ССД, ВМРО, “Гергьовден” и НС – БЗНС.

Междувременно СДС са поставили отново на обсъждане името на Нели Куцкова. Тя бе кандидат за вицепрезидент заедно с Петър Стоянов по време на изборите през 2001 г., спечелени от Георги Първанов. В момента Куцкова съдия в Софийски окръжен съд и председател на Съюза на съдиите.

Двамата юристи обаче все още не са официални номинации на партиите, а само са поставени са обсъждане.

По-рано в петък лидерът на СДС Петър Стоянов отново изрази категорично убеждение, че десните ще успеят да издигнат обща кандидатура за президент, но не посочи срок.

“Не участваме в състезание по бързо вдигане на кандидатура...Никой не е вдигнал още своята кандидатура. Добрата новина е, че между лидери в дясното, които допреди 6 месеца не си говореха, днес съществува ясен диалог”, каза Петър Стоянов пред БНТ.

Помолен да коментира очакванията на 6 юни Надежда Михайлова да го номинира за общ кандидат за президент на десните сили, Стоянов заяви:

“Аз мисля, че трябва да изпълня дълга си към СДС, избран съм за председател на тази партия. Казах отдавна -  хоризонтът са следващите парламентарни избори. Това е. Виждам, става много смешно, разбирате ли. . . От една страна, чета материали - Петър Стоянов страшно иска да стане президент, сутринта събира своите хора и им казва - ей, вижте, не приличам ли на президент, и те казали - много приличаш, шефе. От друга страна, други казват - този пък Петър Стоянов как няма да стане като мъж и да каже - абе, ще се явя на президентски избори. А кажете ми, коя е правилната позиция? Разберете се помежду си и ми кажете между двете крайности.”

Междувременно столичният кмет Бойко Борисов още веднъж подчерта, че ако десните искат неговата подкрепа за президентските избори, трябва да го поканят в преговорите.

“Сбъркали са, ако смятат че ще подкрепя когото ми посочат”, обясни той, макар на този етап няма изгледи да бъде поканен на преговорите. Това бе предложено преди две седмици от “Гергьовден”, но бе отхвърлено от останалите десни партии.

При откриването на клуб на ГЕРБ в Пловдив Борисов заяви още, че идеята на сдружението е с “кадърни хора да се направи нещо добро” като уточни, че има предвид най-вече СДС. На мероприятието присъства пловдивският кмет Иван Чомаков, избран с подкрепата на СДС.

В отговор на въпрос какъв може да е форматът на взаимодействие между СДС и ГЕРБ, Борисов заяви, че може да е “всякакъв”.

Едновременно с това той подкани президента Георги Първанов да се разграничи от това правителство, ако иска да има шанс за президентските избори.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?