Нови израелски въздушни удари в Ивицата Газа

Нови израелски въздушни удари в събота отнеха живота на 10 души в Ивицата Газа. Така броят на жертвите на конфликта надхвърли 300 души.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще се насочи към региона, за да подкрепи усилията за сключване на примирие. Новата мирна инициатива идва в 12-ия ден на израелската кампания срещу обсадената палестинска територия в най-кървавия конфликт за последните години. Същевременно еврейската държава възнамерява да активизира наземната си операция в Ивицата Газа.

Американският президент Барак Обама обяви, че Израел има право да се защити срещу ракетния обстрел от Газа, но призова да положи повече усилия в избягването на невинни жертви в операцията, отнела живота на много цивилни, сред които жени и деца.
Седем души са загинали при израелски въздушен удар в Ивицата Газа, нанесен тази сутрин. Цел на удара е била група хора пред джамия в южния град Хан Юнис, каза говорител на здравните власти. Трима от загиналите са членове на едно семейство. Сред убитите е и една жена.

С това броят на загиналите в 12-ия ден от началото на израелската операция в палестинската територия достига 306 души.

По-рано трима палестинци загинаха при израелски въздушен удар в южната част на Ивицата Газа. Тримата мъже, всички членове на едно семейство, на възраст 18, 32 и 38 години, са убити в Рафах, каза говорителят на здравните служби Ашраф ал Кудра.
Късно в петък осем членове на семейство са загинали в резултат на израелски танков обстрел в северната част на Ивицата Газа.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?