Нови контейнери непропускащи вода и миризма в "Искър" (видео)

Целта е новите кофи да заместят старите тип "бобър"

Нови контейнери непропускащи вода и миризма в "Искър" (видео)

Нови контейнери, които не пропускат миризма или навлизането на дъждовна вода в боклука, са инсталирани в столичния район "Искър". Първите контейнери са поставени в карето около ул. "Капитан Димитър Списаревски". От 1 октомври е стартирало поетапното инсталиране на 50 контейнера в района.

Съдовете са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне чрез педал, което ще гарантира по-голяма чистота и удобство за гражданите, посочват от района. Уточнява се, че контейнерите не задържат миризма, те са огнеупорни, в тях не може да влезе дъждовна вода.

Новите контейнери са с вместимост няколко пъти по-голяма от досега използваните. Капацитетът на един нов контейнер е да замести три стари такива.

От район "Искър" уточняват, че новата система, старите контейнери тип "бобър" постепенно ще бъдат замествани.

Ще работят по италианска система

Преди дни стана ясно, че същите контейнери вече се прилагат от месеци в части от Бургас. Сметосъбирането с тях се осъществява по изцяло автоматизирана италианска технология и реално ще може да се извършва само от шофьора на камиона за смет, без да има допълнителни служители.

За целта на камионите за сметосъбиране е монтиран кран, който е с лазерно насочване на главата. Пред шофьора има два монитора и джойстик, с който хваща контейнера. Системата е въведена само в някои части на Бургас, защото има труднодостъпни улици, обясни преди дни пред Нова тв Сукияс Кариджибашян, ръководител "внедряване" на проекта. Тогава той загатна, че предстои системата да стартира в София, но не уточни къде.

За новите контейнери ще могат да се използват и специални карти, които ще отчитат колко боклук сме изхвърлили. "Това ще стане, ако у нас се промени законът и данъкът започне да се определя според количеството изхвърлен отпадък. Готови сме и за това", каза още Кариджибашян, ръководител "внедряване" на проекта.

Вече имаше експеримент с "умни контейнери"

През 2017-а година вече в София имаше внедрена иновативна система, която следи в реално време какъв е обема на отпадъците и кога подземните контейнери за боклук са пълни. Тя работеше на Женския пазар. Твърдеше се, че се спестяват близо 20% от разходите за сметоизвозване. Три пъти на ден системата, която е вградена в подземните контейнери, изпраща данни колко е запълнен всеки един от тях - нещо, което обичайно е трудно за проверка.

Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност. Заради положителните резултати, системата се тества и при наземните контейнери.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?