Нови надежди газовата връзка с Румъния да е готова идното лято

Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план, до средата на 2016 година газовата връзка между България и Румъния трябва да е готова, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

На 16 октомври изтича срокът, в който се чакат оферти от кандидатите да изградят малко над 2-километровото трасе на газовата връзка по дъното на Дунав, което да свърже вече изградената наземна инфраструктура между Русе и Гюргево. Това ще е поредният опит да се намери нов изпълнител на сондажа, след като миналата година румънски консорциум се отказа от строежа, после избраната в началото на юни тази година българска фирма "Станилов" се отказа от договора, тъй като не се беше разбрала с германския подизпълнител, който всъщност щеше да извърши сондажа. На първия изпълнителен не е платено, а на втория претендент е удържана банковата гаранция.

Сега предстои да се види какъв ще е интересът на кандидатите за прокарването на тръбата, което се оказа затруднено от сложна геологическа структура в участъка на реката, където трябва да мине трасето на връзката.

Според Теменужка Петкова новият изпълнител на сондажа може да бъде избран в началото на декември и тръбата да е готово до средата на идната година, ако няма обжалвания на обществената поръчка.

Министърът напомни, че с решение на Европейската комисия е удължен срокът за приключване на строежа до 31 декември 2016 г., за да нямат проблеми България и Румъния за усвояването на предоставените от европейския план за икономическо възстановяване близо 9 млн. евро.

Тя също така съобщи, че е предвидено на румънска територия да се изгради компресорна станция към газовата връзка, която ще позволи обръщането на потоците и така и България ще може да внася газ от северната ни съседка.

Петкова отново заяви, че изграждането на газовите връзки със съседните страни е приоритет за страната, но заради кризата в Гърция интерконекторът в тази посока се забавя. Там също има удължаване на ползването на предоставеното еврофинансиране от 45 млн. евро.

В различен етап на изпълнение са плановете за строеж на газова връзка до Сърбия, за която също има предоставени пари от Брюксел, и до Турция, за която ЕК даде пари за проектирането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес