Нови надежди за разкриване на случая „Белнейски”

Изолиран е ДНК-профилът на рода, от който е извършителят на убийство на сестрите Белнейски. Има база, по която може да се работи за разкриване на случая, заяви в четвъртък директорът на Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР Костадин Бобев. Той поясни, че изолираният профил може да се проверява по системата за родов скрийнинг и така може с точност да се определи от кое семейство или от кой род е извършителят.

Двете момичета от Пазарджик бяха намерени мъртви на 31 януари м. г. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Сестрите - на 15 и 18 години, са били изнасилени, а след това жестоко убити. Разкриването на случая година и половина по-късно изглежда илюзорно, но все пак думите на Бобев запазват надеждите, че трагедията, предизвикала мощен обществен отзвук и превърнала се в най-сложния и неразрешим засега казус за полицията в Пазарджик, може и да завърши с успех.

От думите на Бобев стана ясно, че изпращането на ДНК-експертизите по случая във Великобритания е забавило допълнително разследването, защото в тамошните лаборатории само е бил потвърден резултатът от българските. В известна степен от прокуратурата и дознанието зависи по-нататъшният ход на разследването, заяви още Бобев и предупреди, че е изминал голям период от време от извършването на убийството до аутопсията.

Все още не е правен фоторобот на стрелеца на Манол Велев, тъй като очевидци не са дали данни в НИКК. Не са пристигнали и пробите за анализ от катастрофата във Франция от 24 юни, за да се установи дали наистина загиналите в нея са бизнесмените Емил Коен и Владимир Федяев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?