Нови нападения срещу журналисти в Сирия

Двама сирийски журналисти са били убити в Дамаск, съобщиха държавната агенция САНА и арабската сателитна телевизия Ал Арабия, цитирани от Асошиейтед прес.

Журналистът Али Абас, ръководител на отдела за новини от страната в агенция САНА, е бил убит вчера в дома си в селището Джайдет Артуз в провинция Дамаск, съобщи самата агенция. В информацията за убийството се обвинява "въоръжена терористична група" - определение, използвано от режима на Башар Асад за бунтовниците.

Ал Арабия от своя страна съобщи, че дезертиралият от армията сирийски гражданин Бараа Юсуф Ал Буши, който работел за нея и за някои други международни медии, е бил убит вчера при бомбено нападение, докато отразявал събитие в северния квартал на сирийската столица Ал Тал.

В петък трима сирийски журналисти и техният шофьор, работещи за държавна телевизия, бяха отвлечени от бунтовниците, докато отразявали операция на армията край Дамаск.

В понеделник бомба избухна в сградата на сирийската държавна телевизия и държавното радио, при което бяха ранени няколко души.

Няколко дни преди това беше екзекутиран един от водещите в сирийската национална телевизия, Мохамед ал Саид, който беше отвлечен от дома си в средата на юли. "Нека тази операция и други да служи като пример за всички, които подкрепят тираничния режим, така че да се разкаят пред Бог", посочи в комюнике фронтът Ан Нусра, екстремистка групировка, поела отговорност за убийството.

Споделяне

Още от Свят