Нови напъни на държавата да спасява ТЕЦ-овете на Ковачки

Нови напъни на държавата да спасява ТЕЦ-овете на Ковачки

С риск да си навлече санкции от Брюксел, държавата предприема поредни опити пред Европейската комисия за спасяване на топлоелектрическите централи на подсъдимия за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки.

ТЕЦ “Брикел" трябваше да спре работа на 1 септември, защото не е изпълнила екоизискванията за изграждане на сероочистващи инсталации. На същата дата обаче министрите на икономиката и на околната среда се срещнаха с Ковачки, след което обявиха, че ще настояват пред Брюксел топлоцентралата да не бъде затваряна.

Освен това те ще направят постъпки и за осигуряването на допълнителни парникови квоти за централата на Ковачки. Те ще бъдат от резервния фонд с въглеродни емисии, предназначен за нови инсталации.

Освен министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова, на срещата с Ковачки присъстваха, президентът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев и други представители на синдикатите и на дружествата на бизнесмена.

Горивните инсталации, замърсяващи околната среда, са имали право да изберат дали след 1 януари 2008 г. ще ползват разрешените от ЕК 20 хил. часа работа без да спазват екологичните изисквания, или поетапно ще извеждат мощности. “Брикел“ са предпочели първия вариант и затова и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) им е дало безплатни квоти за замърсяване на въздуха само за тези 20 хил. часа, обясни Караджова.

Ангажимент за 38 млн. евро за сероочистки

След като години наред Ковачки не е предприел изграждане на сероочиски, оправдавайки се с това, че предишният кабинет му обещал да удължи срока за влизане в сила на екоизискванията, сега бизнесменът се ангажирал да вложи 38 млн. евро за такива съоръжения на ТЕЦ “Брикел“.

Бизнесменът, който не се яви на пресконференцията, обещал освен това до дни да учреди банкова гаранция в същия размер за изпълнение на ангажимента си. Това съобщи Трайчо Трайков, но не можа да уточни при какви случаи въпросната гаранция става изискуема.

Не стана ясно и какви са гаранциите, че Ковачки ще си спази обещанието, след като Нона Караджова каза, че в разговора бизнесменът заявил, че той няма проблем с инвестицията, но можело и централата да не работи, ама проблемът бил с работниците.

Без работа енергетици, миньори, автобуси и “скара, бира“

Според Тренчев 3 хил. души ще останат без работа, ако централата бъде затворена, от тях хиляда били от въгледобива, отделно били заетите в превоза на хората, ония дето осигурявали “скара и бира“ край работата и др.

Екоминистърът обаче призна, че действията на държавата може да ѝ костват санкция от страна на ЕК, която тя не се нае да изчисли. Караджова пресметна, че 3.5 млн. парникови квоти, които ще се иска да бъдат извадени от резерва заради “Брикел“, струват 50 млн. евро. Даването им на фирмата на Ковачки обаче ще доведе до лавина от подобни искания и от други инсталации и те ще са прави, допълни Караджова.

Така на практика не ясно и какво би останало в т.нар. резервен фонд за нови инсталации, от който би трябвало да се дават безплатни квоти до края на 2012 г. за инвеститори, които искат да правят изцяло нови предприятия, изхвърлящи вредни емисии в атмосферата.

Неправомерна държавна помощ

Караджова призна също, че това би било непозволена държавна помощ, което също подлежи на санкция от страна на Брюксел.

“Имаме 2-3 хил. работни места, които ще бъдат загубени, от една страна, от друга страна – да се платят квотите от обществото. Още не е изчислено кое е по-евтино“, каза министърът на околната среда.

Тя каза също така, че трябва да се види дали обществото е готово да плати тази цена, а Тренчев обясни, че неправилно се акцентира на това понятие и че част от обществото били и тези хора, които ще останат без работа.

“Ако там (в “Брикел“ - бел.ред.) започнат инвестиции, което силно се надявам да стане, Брюксел ще ни остави на мира“, заяви синдикалният лидер.

Валентин Терзийски, шеф на бургаската топлофикация, също собственост на Ковачки, обясни, че искането е ЕК да разреши разработването на механизъм, по който да се използват квоти от резервния фонд при подобни спешни случаи.

Аргументът на държавата ще е запазване на производството на енергоресурси от български източници. Според него от подобно правило ще се възползват и други дружества, не само на Ковачки. Дадени за пример бяха общо 11 големи горивни инсталации, сред които и държавната ТЕЦ “Перник“, централата на чешката ЧЕЗ във Варна, ТЕЦ “Видахим“, ТЕЦ “Свилоза“, Топлофикация-Русе и дори ТЕЦ “Марица Изток 3“, чийто мажоритарен собственик е италианската “Енел“, която обаче вече изгради сероочистки на мощностите там.

Брикел“ ще продължи работа в нарушение

След близо час обяснения, някои от които си противоречаха, Трайков подмина с мълчание зададения няколко пъти въпрос ще продължи ли да работи ТЕЦ “Брикел“ в нарушение на европейското и българското законодателство, след като от МОСВ са поискали да се внесе план за извеждане на централата от експлоатация от 1 септември.

Терзийски заяви, че това е направено и този план предвиждал да се изведат от експлоатация три от шестте блока на централата, а другите да продължат да работят. Именно в спрените три щели се вложат обявените 38 млн. евро и за 20 месеца блоковете щели да имат сероочистки. След това те щели да се представят за нови мощности и така да поискат парникови квоти от резервния фонд.

Съмнително е обаче, че Брюксел ще се съгласи на подобни действия, след като вече на два пъти обясни на българското правителство, че нищо не може да се направи по отношение на горивните инсталации , които не са си спазили задълженията за екоинвестиции, за които са знаели от години.

“Още от сега трябва да е ясно, че протестите на работниците в “Брикел“ трябва да са насочени срещу собственика ѝ, а не срещу държавата“, заяви накрая Трайчо Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?