Нови обвинения за фиктивни назначения в Европарламента на хора на Марин Льо Пен

Тя заяви, че задържането на средства от субсидия ще обрече партията й на гибел

Нови обвинения за фиктивни назначения в Европарламента на хора на Марин Льо Пен

Четири нови обвинения бяха повдигнати днес, включително на френсикя евродепутат от Националното обединение (бившия крайнодесен Национален фронт) Никола Бе в рамките на аферата с предполагаемите фиктивни назначения в ЕП, предаде Франс прес в понеделник, като се позова на осведомени източници.


Никола Бе, чието име се спряга за водач на листата на Националното обединение на европейските избори догодина, е подведен под отговорност (обвинен) на 8 юни за "злоупотреба с доверие", същото обвинение, което получи лидерката на партията Марин Льо Пен през юни 2017 г.


Пред АФП Льо Пен каза, че съдиите по делото действат от политически подбуди.


Това ново обвинение срещу Националното обединение е свързано с предполагаемото фиктивно назначение на Тимоте Усен, парламентарен асистент на Никола Бе от юли 2014 г. до началото на 2015 година, докато по същото време, според осведомени източници, той в действителност е работил в централата на Националния фронт.


Според близък до разследването източник телохранителят на Льо Пен, Тиери Лежие, е бил обвинен на 18 април за "прикриване на злоупотреба с доверие". Според източниците обвинението се отнася до назначението му като парламентарен асистент на Жан-Мари Льо Пен и Марин Льо Пен, докато в действителност е изпълнявал функциите на бодигард на основателя на партията и след това на неговата дъщеря.


Още двама бивши асистенти са били обвинени миналата седмица за укриване на злоупотреба с доверие, според източниците. Едната е Мишлин Брюна, бивша асистентка на Марин Льо Пен и на Брюно Голниш (обвинен в петък за злоупотреба с доверие), която в същото време заемала поста лична секретарка на почетния президент на Националния фронт Жан-Мари Льо Пен. Другият е Гийом Л'Юйлие, който е обвинен за предполагаемото му фиктивно назначение на работа като асистент на Марин Льо Пен и после на Брюно Голниш, докато в действителност работел като директор на кабинета на Жан-Мари Льо Пен.

 

По-рано в понеделник френската крайнодясна лидерка изрази недоволство от решението на френски съд да задържи плащането на обществена субсидия за партията ѝ "Националния сбор" предаде Асошиейтед прес. Според нея решението може да доведе до "сигурна гибел" за организацията.


В петък двама съдии са решили да задържат плащане на стойност 2 милиона евро, равняващо се на близо половината от годишната субсидия от 4,5 милиона евро. Средствата трябваше да бъдат изплатени в понеделник.


Съдиите взеха това решение на фона на разследването дали е имало злоупотреба със средства на Европейския парламент, платени за предполагаеми фиктивни помощници на евродепутати, отбелязва Франс прес.


Льо Пен заяви, че субсидията вече е била забавена с шест месеца и е била от жизненоважно значение, за да може "Националния сбор" да покрие текущите си разходи, особено заплати и наеми. Според нея решението за спирането на плащането се равнява на "желание да бъде ликвидиране главната опозиционна партия".


Льо Пен заяви в отворено писмо до поддръжниците на партията си, че решението на съдиите е политически мотивирано. Тя добави, че партията има средства да функционира само до края на август и заяви, че тази вечер ще бъде създаден сайт за финансовото ѝ спасяване.

Споделяне

Още от Европа