Нови огнища на коронавирус в Сърница и Самоков

Здравните власти няма да налагат по-твърди ограничителни мерки

Нови огнища на коронавирус в Сърница и Самоков

Нови епидемични огнища са регистрирани в последните дни в Сърница и Самоков, стана ясно в петък, когато бяха отчетени 35 нови случая на коронавирус за денонощието. По-сериозна е ситуацията в Сърница, където обаче здравните власти не виждат необходимост засега от налагането на по-твърди ограничителни мерки. В последните два дни се отчита по-голям брой заболели – над 30 при ниво от под 20 случая в предходните дни.

Общо 14 са потвърдени положителни проби в Сърница до момента, а до края на деня се очаква да излязат още 50. Трима общински служители са с положителни проби, а останалите, включително и кметът Неби Бозов - са с отрицателни резултати и не са под карантина. Общината ще отвори врати в понеделник, след като се направи и допълнителна дезинфекция.

За коронавирус се изследват и всички около 200 работници в цех в Доспат, от които 48 са от Сърница, а останалите са от областите Смолян и Благоевград.

Нови случаи на Covid-19 за денонощие. Източник: Coronavirus.bg

На този етап няма хора с изявена клинична картина, с риск за здравето или живота им, съобщи на брифинг в Пазарджик в петък главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Няма основание за налагане на твърди ограничителни мерки в община Сърница във връзка установените случаи на Covid-19", каза Кунчев, който проведе работна среща с областния кризисен щаб, в която чрез видеоконферентна връзка е участвал и кметът на Сърница Неби Бозов.

По думите на доц. Кунчев, в родопската община няма нищо необичайно спрямо други подобни клъстери на заболяването. Той прогнозира, че до 10 дни ситуацията ще бъде напълно овладяна и ще се предотврати евентуално разсрастване на броя на заболелите.

Доц.Кунчев призова имамите в общината да ограничат в следващите две седмици присъствието на много хора в молитвените домове. Той апелира и към хората, избрали Сърница като място за отдих и туризъм, да отложат планираните си посещения за по-късен период.

От утре Инфекциозното отделение на МБАЛ- Пазарджик възстановява нормално дейността си след карантината. Няма новозаразени медицински лица, уточни директорът на РЗИ -Пазарджик д-р Фани Петрова. Няма и нови случаи на заразяване на работници от фирмата за производство на авточасти в Пазарджик.

Огнище и в болницата в Самоков

За още едно огнище на заболяването – в Самоков – съобщи в петък управителят на болницата в града д-р Красимира Ковачка. За последните 4 дни там са регистрирани 8 заболели.

Към момента 5 от заболелите са приети за лечение в столичната болница "Св. Анна", другите трима са без симптоми, затова и са оставени под домашно наблюдение и карантина за 28 дни.

Болницата е дезинфекцирана, извършени са тестове на персонала и пациентите на Отделението по вътрешни болести- общо 30 души.

За първоизточник на заразата се счита пациент на отделението, който е дал положителна проба за Covid-19.

Инспектори от РЗИ установяват и тестват контактните лица.

Предвижда се да бъдат тествани и други рискови групи по преценка на здравните инспектори.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?