Нови огнища на птичи грип край Москва

Предупреждението на българското посолство за разпространението на птичия грип край Москва придоби нова актуалност. В понеделник вечерта главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко обяви, цитиран от радио "Ехото на Москва", че към петте огнища на разпространение са се добавили още две – едното в Одинцовския район, а другото във Волоколамск.

Посолството ни в руската столица разпространи съобщение, в което предупреди българите, живеещи във федерацията, че “във връзка с информациите, разпространени от "Росселхознадзор", за установени случаи на птичи грип от щама H5N1 край Москва”, трябва да бъдат внимателни и да спазват стриктно хигиенните изисквания.

Мисията алармира още да се избягва закупуване на птиче месо от нерегламентирани пунктове за продажба, както и да предприемат необходимите мерки за профилактика.

С новите огнища вирусът е идентифициран вече в 7 места край Москва. Чакат се резултатите дали има огнище в столицата на Птичия пазар, подозиран за главен източник на разпространение на вируса досега.

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?