Нови опити за махане на шефове на паркове

Държавната агенция по горите (ДАГ) е направила нови опити да отстрани директорите на природните паркове “Странджа“ и “Врачански Балкан“, чието уволнение се размина миналия месец, след протести на екологични организации. Това съобщиха в четвъртък от Коалицията “За да остане природа в България”.

По нейни данни ден по-рано от ДАГ са настояли да връчат заповед за уволнение на Николай Ненчев, директор на Природен парк “Врачански Балкан“, въпреки че той е в болница, а докато е болнични законодателството не позволява да бъде отстранен.

Шефът на “Странджа“ Стефан Златаров е бил любезно поканен да напусне доброволно и да заеме друга позиция в системата на горите, която да не е свързана със защитените територии.

Всичко това става въпреки обещанието на председателя на ДАГ Стефан Юруков от преди три седмици, че няма да има уволнения на директори на природни паркове, посочват от екокоалицията.

Според природозащитниците “недопустимият административен натиск върху директора на Природен парк “Странджа“ е в отговор на обвиненията на кметовете на Малко Търново и Царево, че администрацията на парка, която “възпрепятствала развитието им”.

Дирекцията на парк “Странджа“ беше първата държавна институция, която през 2006 г. сигнализира за незаконния строеж на комплекс “Златна перла” на фирмата "Краш 2000” на брега на морето край село Варвара на територията на природния парк. След 3-годишна съдебна сага, преди дни, Върховният административен съд окончателно обяви строежа за незаконен, припомниха от “За да остане природа в България“.

За директора на “Врачански Балкан“ пък има списък от административни нарушения, като много от тях се позовават на разпоредби от 1958 г., които отдавна не са в сила, посочват от коалицията. В същото време дирекцията на парка е привлякла 100 хил. лв годишно към бюджета си от стопанисване на пещерата “Леденика“. Очевиден мотив за отстраняването на Николай Ненчев е желанието на някои политически кръгове във Враца да пренасочат тези приходи в друга посока, твърдят еколозите.

Те настояват ДАГ да отхвърли ясно и твърдо всякакви опити на местните власти да кадруват в системата на горите, особено на основата на искания, които показват непознаване на законите в България и нарушават правата на гражданите ѝ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?