Нови опустошителни бури в Западна Европа

Нови опустошителни бури в Западна Европа

Буря помете тази нощ Западна Франция, където вилняха ветрове със скорост до 120 километра в час и близо 55 хил. души останаха без ток. Наводнени са десетки къщи и магазини в крайните западни райони. Това съобщи френската електроразпределителна компания "Електрисите резо дистрибюсион", предаде Франс прес.

Разположихме по места допълнителен персонал и оборудване още снощи, тъй че се надяваме да отстраним повредите до края на деня, заяви пред агенцията говорител на фирмата.

От лошото време пострада през последните дни крайбрежието в Страната на баските (Югозападна Франция), областите по границата с Испания, също и някои региони от Южна Англия. В сряда край югозападните френски брегове по време на морска буря се строши надве испански товарен кораб с 11 моряци на борда, напомня АФП.

Отнесени покриви, отклонени самолети, вятър с пориви със скорост 130 км/ч, 7-8-метрови вълни продължават да измъчват северната част на Испания. Един човек е в неизвестност от неделя, а нанесените от лошото време щети се изчисляват на милиони евро. Властите обявиха код оранжево или червено в около 30 провинции.

Въпреки трудностите испанските морски спасителни служби успяха да започнат извличането на кораб под флага на Обединените арабски емирства, бедстващ на около 120 км от северните брегове на Испания, след като във вторник петчленният му екипаж беше успешно евакуиран.

Очаква се лошото време, което пречи на рибарите да излязат в морето, да се задържи и през следващите дни, предупреди националната метеорологична служба.

Британското правителство съобщи, че деблокира спешна финансова помощ от 130 милиона лири (156,1 млн. евро) за районите, пострадали от необичайно силните наводнения, обхванали Югозападна Великобритания от повече от месец.

Близо до Тонтън, графство Съмърсет, са изпратени 40 души от кралските ВМС да помогнат на населението в наводнените зони.

Моряците трябва да укрепят с близо хиляда чувала с пясък стена близо до река Тоун, чието равнище продължава да се покачва.

Мерките на правителството за справяне с кризата бяха остро разкритикувани, най-вече от пострадалите в Югозападна Англия, а през уикенда се очакват нови проливни дъждове.

В Съмърсет и съседното графство Девън пожарникарите спасиха 14 души, попаднали в капана на придошлите води в дома или автомобила си.

В Южна и Югозападна Англия, връхлетени от най-силните наводнения от 20 години, януари бе регистриран като най-дъждовният от 1910 г., откогато се води статистика, съобщи британската метеорологична служба - "Мет офис".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа