Нови осем туроператора са заличени от националния регистър

Нови осем туроператора са заличени от националния регистър

Още осем туроператора бяха заличени от Националния туристически регистър със заповед на ресорния министър Николина Ангелкова, съобщиха от ведомството ѝ в сряда.

Решението е взето след мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти и причината е, че те не са сключили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора“. Така заличените от регтистъра през 2018 г. туроператори вече са 78.

Имената на заличените дружества ще бъдат оцветени в червено в списъка, за да се отличават от коректните компании от туристическия бизнес.

От Министерството на туризма допълват, че през 2018 г. по тяхно желание са прекратени и регистрациите на други 13 туроператора.

Заличени са и 18 дружества, регистрирани като туроператори и турагенти. Причината е, че удостоверенията за дейност, които министерството издава, не са получени в оригинал в двумесечен срок от уведомяването на заявителите, каквото е изискването според Закона за туризма. Ако удостоверението не е получено, дружеството няма право да извършва туроператорска и/или турагентска дейност.  Със заличаването на регистрацията се преустановява и действието на удостоверението. Определен е период от две години, през които заличеното лице няма право да заявява регистриране за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност, считано от датата на издаване на настоящата заповед, допълниха от ведомството.
 
Така действащите в момента туроператори са 1928.

Споделяне

Още от Бизнес