Нови оставки в ББС след шумния сексскандал в корпорацията

След генералния директор се оттеглят шефът на новините и заместникът му

Нови оставки в ББС след шумния сексскандал в корпорацията

Ръководителят на новинарската служба в британската държавна медийна корпорация ББС Хелън Боудън и нейният заместник Стив Мичел подадоха оставки в понеделник, съобщиха британските медии.

Оставките са свързани с разгорелия се скандал в медията, който помете от поста генералния ѝ директор Джордж Ентуисъл. Той обяви в събота, че се оттегля и оставката му бе приета от Надзорния съвет на ББС.

Ръководството на медията засега не коментира продължаващите оставки, но се очаква това да стане в следващите часове.

Ентуисъл подаде оставка след скандала, който се разгоря във Великобритания след поредното предаване на програмата "Нюзнайт" (Нощни новини), в което високопоставен политик консерватор бе неоснователно обвинен в педофилия.

Въпреки, че от програмата се извиниха на политика, скандалът бе подхранен и с по-ранен случай. В края на миналата година било решено да не бъде излъчвано предаване с обвинения за сексуален тормоз от страна на диджея и ттелевизионен водещ на детска програма в БСС Джими Севил, вече покойник.

Междувременно полицейско разследване бе установило, че Севил, който в течение на десетилетия е бил влиятелна фигура в британската поп музика, може да е отговорен за 300 случая на сексуално насилие.

Тези обвинения привлякоха вниманието в цялата страна и възникнаха сериозни въпроси защо съответното журналистическо разследване на ББС е било спряно.

По това време Хелън Боудън е оглавявала новинарската служба на ББС, а Джордж Ентуисъл - телевизионните програми на корпорацията.

За разследването на този инцидент в ББС бе създадена независима комисия начело с бившия ръководител на Скай нюз Никол Полард.

Агенциите коментират в понеделник и още един факт около скандала в ББС. Подалия оставка генерален директор на корпорацията Джордж Ентуисъл ще получи компенсация от 450 000 британски лири или 715 000 долара заради двумесечния си престой на върха на 90-годишната медия.

Решението за обезщетението е взето от Надзорния съвет на британската информационна корпорация, оглавяван от председателя лорд Крис Патън.

Тази стъпка предизвика сериозна критика в местния печат, а и от редица официални представители. Председателят на комитета на Палатата на общините в британския парламент по въпросите на културата, средствата за масова информация и спорта Джон Уитингдейл заяви, че би искал да изясни защо попечителският съвет е преценил подобно решение за допустимо.

Ентуисъл е заемал поста генерален директор на ББС само 54 дни, което е своеобразен антирекорд в 90-годишната история на медията. Освен това името му стана синоним на поредица скандали и макар той самият да няма вина за инцидентите, които разтърсиха ББС, според Уитингдейл решението за такава голяма компенсация е най-малко спорно.

Сумата от 450 000 брит. лири е заплатата на Ентуисъл до края на идната година и се очаква да му бъде изплащана на редовни части всеки месец, твърдят информирани източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят