Нови пътни такси в Сърбия за движение по магистралите

Нови пътни такси в Сърбия за движение по магистралите

Сърбия увеличава пътните си такси за движение по магистрали, съобщи българското Министерство на външните работи. Предишното поскъпване на таксите с 12 на сто беше в края на юли 2019 г.

Общественото предприятие "Пътища на Сърбия" е публикувало новите цени на пътните такси, както и промени в пунктовете за тяхното заплащане.

Новите условия важат и за новооткрития Коридор 10: Залцбург - Любляна - Загреб – Белград - Ниш - Скопие - Велес – Солун.

По информация на българското посолство в Белград няколко са важните промени.

По маршрута Белград - Цариброд, вместо досегашните четири, ще има само два пункта за заплащане на пътни такси.

В участъка от международната магистрала в района на Ниш е пусната в действие затворена система от четири пункта за заплащане на пътни такси, която ще разпределя таксуването и движението на автомобили по основните направления Белград - Цариброд и Белград - Прешево.

Актуалните пътни такси по основните направления за пътуване са както следва:

За автомобили до 3.5 тона по маршрута Цариброд - Белград таксата е 1290 сръбски динара или 11 евро;

За превозни средства над 3.5 тона по маршрута Цариброд - Белград таксата е 7720 сръбски динара или 65.50 евро;

За автомобили до 3.5 тона по маршрута Белград - Шид (за Хърватия) таксата е 410 сръбски динара или 3.5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци);

За превозни средства над 3.5 тона по маршрута Белград - Шид (за Хърватия) таксата е 2530 сръбски динара или 21.5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци);

За автомобили до 3.5 тона по маршрута Белград - Суботица (за Унгария) таксата е 630 сръбски динара или 5.5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова);

За превозни средства над 3.5 тона по маршрута Белград – Суботица (за Унгария) таксата е 3740 сръбски динара или 32 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова);

Въведени са и нови санкции за пътуващите при загубване или повреждане на получаваната магнитна карта за таксуване. Наказания се налагат и при забавяне на плащането на таксата повече от 24 часа, както и при представяне на използвана магнитна карта за таксуване. Наказателна такса, която се дължи в гореспоменатите случаи, е за най-дългия маршрут от автомагистралата.

При пътуване само в района на Ниш и използване на един и същ пункт за заплащане на тол такси, таксуването става с единна тарифа в размер на 40 сръбски динара.

Споделяне

Още от Бизнес