Нови попълнения от "Атака"/ДПС във фирми под шапката на Караниколов

Съкращаването на директорски бордове ще доведе до 700 хил. лв. икономии, обясниха от ведомството

Нови попълнения от "Атака"/ДПС във фирми под шапката на Караниколов

Министерството на икономиката е предприело кадрови и структурни промени в няколко държавни компании, които са под негов контрол, с цел да спести около 700 хил. лева годишно. Това съобщиха от ведомството на Емил Караниколов, който влезе в правителството от квотата на "Атака", а преди това като шеф на Агенцията по приватизация финализира редица сделки с компании, зад които стоеше депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под негова шапка и управлява около двадесетина фирми, е направила промени в управлението на ВМЗ Сопот, "Летище Стара Загора", "Монтажи", "Сертификация" и "Институт по маркетинг", като на три от тях са намалени директорските бордове. Новите попълнения идват основно от редиците на ДПС, "Атака" и дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" в Министерството на икономиката.

Преди това беше намален и директорският борд на Национална компания "Индустриални зони" от петима на трима души, заради избора на Нено Димов за министър на екологията от квотата на "Обединени патриоти". Другият освободен беше изпълнителният директор на дружеството Стефан Стайков от времето на Божидар Лукарски.

Търговският пълномощник на военния завод "Авионамс" ЕАД, определен от Министерството на икономиката, също е освободен и е включен в състава на съвета на директорите на дружеството, което също пести разходи за управление.

Освен това две търговски дружества, чиито имена не се посочват, които са в ликвидация, вече се управляват от един ликвидатор, а не от двама, както е било досега. Намален е и персоналът в едно търговско дружество в ликвидация (не се казва кое), като са ограничени и разходите за правно обслужване и наемане на офис площи.

По този начин министърът на икономиката Емил Караниколов изпълнява поетият ангажимент към номиниралата го партия на поста "Атака" да намали бордовете на директорите.

Ефектът на икономии се постига не само от намаляването на бордовете, но и от факта, че част от назначените нови директори са служители на икономическото министерство и като такива не получават възнаграждения, напомнят от ведомството на Караниколов.

По отношение на "Летище Стара Загора", "Институт по маркетинг" и "Сертификация", които в момента са еднолични акционерни дружества, предстои да бъдат преобразувани в еднолични дружества с ограничена отговорност, се казва още в съобщението на икономическото министерство.
 
В средносрочен план пък предстои сливането на 2 търговски дружества (отново не е посочено кои), в следствие на което ще бъдат освободени двама управители. Това ще доведе до намаляване на разходите с още около 120 хил. лв. годишно за възнаграждения, осигуровки и административни разходи, посочват от икономическото министерство.

В прессъобщението на икономическото министерство не са посочени имената на новите назначения в бордовете, част от които са от номиниралата Караниколов партия "Атака" и от ДПС. Още при формирането на правителството излезе наяве странното на пръв поглед обстоятелство, че кадри, свързани индиректно с депутата от ДПС Делян Пеевски, влизат в управлението като квота на "Атака" – една от партиите в коалицията "Обединени патриоти". Бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, по време на чийто мандат фирми, свързвани с Пеевски, постигнаха изгодни сделки, е едно от тези назначения.

КОЙ кадрува в икономиката

И ако в държавните дружества вървят кадрови промени, което е характерно при всяка смяна на властта, то ръководството на ДКК в състав Ясен Спасов, Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, назначено от икономическия министър Божидар Лукарски, оцелява при трето правителство.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски направи опит да го смени заради съмнителна сделка с продажбата на атрактивен имот на фирма свързана с Пеевски.  Още на следващия ден обаче избухна скандал с изтекъл в YouTube аудиозапис, разпространен от медиите на Пеевски, в който беше въвлечен Седларски и така до вписване на смяната не се стигна.

На 12 май Караниколов е преизбрал ръководството, назначено от Лукарски, и то отново е вписано в Търговския регистър.

ДКК е заложена пред Българската банка за развитие (ББР) заради отпуснати два заема. Единият е от май 2016 г. за 37 млн. лв. (средствата отидоха за покупката на "Авионамс"), а другият е от 15 млн. лв. от 30 август 2017 г., които също били за "Авионамс", по думите на Караниколов.

За удобство държавната банка ББР бе прехвърлена от Министерството на финансите към Министерството на икономиката.

Намаляване на директорите във ВМЗ Сопот

Както обеща Караниколов, във ВМЗ Сопот директорският борд е свит от петима на трима членове през юни 2017 г. Това става с решение на ръководството на ДКК, под чиято шапка е военния завод. Интересното е, че същото ръководство на ДКК е увеличило борда от трима на петима през ноември 2016 г., когато министър е бил Лукарски.

Така на 20 юни 2017 г. са освободени Георги Мартинов Николов и Атанас Стоянов Трифонов, който е бил общински съветник от ГЕРБ в Сопот.

Малко преди това – на 8 юни по негова молба от съвета на директорите е освободен Николай Леонидов Гунев и е назначен адвокат Трифон Василев Кумчев с мандат до ноември 2019 г. Кумчев е бил представител от ГЕРБ в общинската избирателна комисия в Асеновград на местните избори през 2011 г., показват данните в ЦИК.

Така с днешна дата председател на директорския борд на ВМЗ Сопот е Атанас Богданов. Той е в съвета на директорите и на три частни фирми – "Ейч Си Ай" ЕАД, "Грийн сити" АД и "Нео София Капитал" АД.

Заместник на Богданов във ВМЗ Сопот е Трифон Кумчев, а Иван Гецов е третият член на директорския борд и изпълнителен директор на оръжейното предприятие.

За 2016 г. държавният военен завод показва впечатляващи финансови резултати - седемкратен ръст на печалбата от 24.6 млн. лв. на 173.8 млн. лв. Броят на работниците е достигнал 4318 души, като са назначени близо 1400 нови. Средната работна заплата е била около 700 лв.

"Летище Стара Загора" – трима шефове на трима работници

Промени са направени и в ръководството на държавната фирма "Летище Стара Загора". Тази компания се прочу по времето на Лукарски с увеличаването на броя на директорите на петима, които ръководеха трима служители.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски ги съкрати до трима и направи промени.

Сега са сменени двама от тримата членове -Тончо Кирев Тонев и Боян Атанасов Хитров. На тяхно място са назначени Соня Владимирова Йончева и Николай Цветков Коцев. Третият член и изпълнителен директор на дружеството с трима директори и трима души персонал е Митко Стефанов Георгиев.

Николай Коцев работи в дирекция ИОУДУ – "Индустриални отношения и управление на държавното участие в Министерството на икономиката, а Соня Йончева е регистрирана в Камарата на независимите оценители. Изпълнителният директор Митко Георгиев беше назначен още по времето на кабинета на Пламен Орешарски и оцелява вече при пето правителство.

Летището в "Стара Загора" не работи от години и се ползва за съхраняване на стоки и селскостопанска техника, правят се и различни изложения предимно селскостопански. Финансовите му резултати са скромни. За 2016 г. приходите му са близо 300 хил. лв., а печалбата 100 лв. Интерес към летището проявяват китайски инвеститори, по данни на икономическото министерство.

Активисти на ДПС и "Атака" в ръководството на "Монтажи"

Активисти на ДПС и "Атака" са новите попълнения на директорския борд на държавната компания "Монтажи", която три пъти беше обявявана за продажба по времето, когато шеф на Агенцията за приватизация беше Караниколов, но така и не се намери купувач за нея.

Старият борд – Виктор Алберт Бенбасат, Александър Стефанов Нешев и Ася Пламенова Янева - е сменен в края на юли 2017 г.

Новият борд е в състав Димитър Веселинов Янакиев, Вихър Костадинов Лилов и Адриан Христов Асенов.

За изпълнителен директор е избран Димитър Янакиев, който на изборите през 2014 г. е бил в листата на ДПС. Вихър Лилов пък е бил наблюдател на изборите за Европейски парламент през 2014 г. от свързваната с ДПС фондация "Младежка толерантност". Третият член на директорския борд Адриан Асенов е бил депутат в 42-то Народно събрание от "Атака".

Веднага след встъпването им в длъжност те са предприели смени в ръководствата на клонове на компанията в София, Перник и Карнобат, показва справка в Търговския регистър.

Бивш зам.-министър е аут от "Институт по маркетинг"

В началото на юни т.г. е извършена пълна промяна и на директорския борд в "Институт по маркетинг". Дружеството прави пазарни проучвания основно за нуждите на държавната администрация.

От директорския борд е освободен бившият зам.-министър на икономиката от времето на Лукарски - Даниела Везиева, която е от партията ДБГ на Меглена Кунева. С нея са си тръгнали още и Албена Савова Нинчева и Александър Василев Янкулов.

На тяхно място са назначени Иван Антимов Маринов, Николай Хараламбиев Методиев и Светла Генчева Йорданова.

За изпълнителен директор е избран Иван Маринов, който е бил в ръководството на "Кинтекс" през 2016 г., а година по-рано и изпълнителен директор на ДКК. Бил е и в листите на Съюза на патриотичните сили "Защита" на парламентарните избори през 2009 г.

Николай Методиев е бил в управлението на дружеството през 2013 и 2014 г., както и Светла Йорданова през 2009 г., 2012 и 2014 г. Светла Йорданова работи и като главен експерт в дирекция ИОУДУ, отдел "Индустриални отношения" на Министерството на икономиката.

"Сертификация" – трима директори на 7 служители

В началото на юни промени са направени и в държавната компания "Сертификация", която от години трупа загуби.

Изпълнителният директор и член на борда Антоанета Лазарова Дилова е запазила поста си.

Освободени са Иван Донев Арабаджиев и Рабие Лютвиева Кьосева. Местата са попълнени от Митричка Първанова Стоянова и Силвия Бориславова Кръстева.

Митричка Стоянова е била в управлението на оръжейното предприятие "НИТИ" Казанлък през 2012 г. и 2013 г. Силвия Кръстева е главен експeрт в дирекция ИОУДУ в Министерството на икономиката и е била в ръководството на "Сертификация" през 2010 г.

Интересното за това дружество е, че в него работят 10 души, от които трима са в директорския борд. Разходите за техните възнаграждения за изминалата година възлизат на близо 50 хиляди лв. и са със 7 хил. лева повече отколкото на останалия персонал.

От създаването си през 2008 г. "Сертификация" работи на загуба, която през годините расте, а за 2016 г. възлиза на над 48 хил. лв. - почти толкова, колкото са получили директорите му. При силната конкуренция на пазара от такива дружества не е ясно защо Министерството на икономиката продължава да финансира губеща фирма.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?