Нови потресаващи факти за гръцката партия Златна зора

Нови потресаващи факти за гръцката партия Златна зора

Гръцките антитерористи са събрали нови потресаващи факти за неонацистката партия Златна зора, разкриващи начина ѝ на действие и целите, които тази организация си е поставяла, съобщават гръцките вестници, цитирани в сряда от БТА.

Документите съдържат неопровержими доказателства за това как членове на неонацистите са действали, как са се поздравявали по хитлеристки с вдигната ръка и са давали клетви за нацистка вярност и дори са се обличали с униформи на американската ултранационалистическа организация Ку-клукс-клан, пише в. "Етнос". Изданието твърди, че документите показвали, че в дейността на неонацистите били замесени депутати и представители на Златна зора извън тези, които в момента се намират зад решетките.

В. "Та неа" съобщава, че властите са се натъкнали на снимков материал, илюстриращ провежданите от Златна зора военни учения и паравоенни практики, в които главни действащи лица са депутати и членове на партията. Вестникът коментира, че обръчът около Златна зора се свива и че в компютъра на нейния лидер Никос Михалолиакос антитерористите са открили снимки на задържания извършител на убийството на музиканта Павлос Фисас.

Разкритията предвещават нов рязък обрат в разследванията на властите за Златна зора и вероятно ще имат тежки наказателни и политически последствия за неонацистката партия, посочва в. "Катимерини".

Миналия месец девет от общо 18 депутати на Златна зора се явиха в съда, за да им бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпна група.

Лидерът на гръцките неонацисти Никос Михалолиакос е обвинен, че носи пълна отговорност за това, че е контролирал изцяло престъпната дейност на тази партия и че е определял нейните принципи и средствата за действие на членовете на Златна зора.

Обвинените във връзка с престъпната дейност на Златна зора вече наброяват 46 души. Разследването срещу партията започна след убийството през септември на рапър антифашист, за което беше обвинен неин активист.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на парламентарните избори през 2012 г. В момента тя е третата по популярност партия в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?