Нови правила ще улесняват трансплантациите

Нови правила ще улесняват трансплантациите

Обсъжда се наредба, според която, когато пациент изпадне в мозъчна смърт, трябва до шест часа да се намерят близките му, за да изразят съгласието си или несъгласието той да стане донор, съобщи в неделя директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Теодора Джалева. В момента при такъв пациент не може да се пристъпи към ксплантация на органите му, без знанието на неговите близки.

Мярката се предвижда за да може да се улесни още повече извършването на присаждане на органи. Броят на този вид операции е нараснал със седем път от втората половина на 2009 г. От началото на тази година у нас са извършени 21 трансплантации на органи, докато пъз първите шест месеца на 2009 г. техният брой е бил едва шест.

Ръстът на тези операции се дължи на разбирането, че трансплантацията е обществено значима, на подкрепата на премиера и на медийното отразяване на проблема, коментира

Джалева. Засилена е и дейността на координаторите по донорство, които в момента са повече от 60. Толкова много координатори в България никога не е имало, допълни тя.

Очакванията са до края на годината да бъдат извършени около 44 трансплантации, каза Джалева. През 2008 г. у нас са направени 29 присаждания, а през 2007 г. - 37.

Според новия шеф на агенцията за трансплантации българското законодателството относно донорството и трансплантациите отговаря на европейското, но основни пропуски на системата у нас са констатирани при наблюдението на пациента, получил орган, в периода след трансплантацията, както и проследяването на живия донор след акта на донорство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?