Нови преговори за АЕЦ само ще забавят членството на България в ЕС

Ако България отвори наново глава "Енергетика", единственият резултат ще бъде забавяне на приемането на страната в Европейския съюз (ЕС), заяви еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген. В понеделник той пристигна на двудневно посещение в страната.

Страните членки на съюза нямат никакво намерение наново да отварят вече затворени глави, коментира Ферхойген, опровергавайки предложението на евродепутата Гордън Адам към българското правителство да отвори глава "Енергетика". Аргументът на евродепутата бе, че с приемането на 10 нови страни членки в ЕС са се увеличили ядрените държави и българската позиция ще срещне по-голямо разбиране.

Говорителят на Ферхойген Жан Кристоф Филори допълни, че прогнозата за забавяне, ако се отвори глава "Енергетика", се дължи на самата технология на преговорите. Той напомни, че всяко предоговаряне изисква разговори между страната кандидатка и всички държави членки, които вече са 25 на брой. Филори припомни, че ядрената енергетика не е в компетенциите на комисията, тъй като няма общностно законодателство и по този въпрос всяка държава-членка сама взема своето решение.

Правителството стриктно спазва дадения му от парламента мандат за 3 и 4 блок на АЕЦ, заяви за пореден път вицепремиерът Панайотов. "Позицията на България остава такава, че за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се мисли от момента на пълноправното членство на страната в ЕС", каза Панайотов. От кабинета изчисляват, че крайният срок за спиране на блоковете е полунощ на 31 декември 2007 г., откогато, но разглеждано като 0.00 ч. на 1 януари 2007-ма, България трябва да стане член на ЕС.

Гюнтер Ферхойген каза още, че право на кабинета Сакскобургготски е да реши дали ще отвори наново преговорната глава, за да се опита да промени сроковете за затваряне на реактори в АЕЦ"Козлодуй". Българското правителство не е дало такива знаци, каза малко по-късно еврокомисарят, след среща с вицепремиера Пламен Панайотов.

Ферхойген предупреди, че Брюксел и София вече са се споразумели по отношение на затварянето на главите и приключването на преговорите с България, за да се организира пълноправното приемане на страната ни в ЕС през 2007 г.

Има хора, които заблуждават българите и ги насочват в неправилна посока, изрази опасенията си Ферхойген. В същото време, след срещата си с външния министър Паси той изрази оптимизъм, че България ще приключи много скоро преговорите с ЕС.

Напред сме в програмата по преговорите и ако България продължи по същия начин с усилията си, ще успее в най-скоро време да затвори всички преговорни глави, каза Ферхойген след разговор с Паси и евроминистър Кунева, на който е анализиран преговорният процес.Ферхойген изрази увереност, че България ще успее да спази графика и на 1 януари 2007 г. да стане член на ЕС.

Миналата седмица, след среща с евродепутата Гордън Адам, отдавнашен лобист за АЕЦ "Козлодуй", БСП обяви намерението си да окаже натиск върху правителството да отвори наново глава "Енергетика". Един от механизмите е предизвикването на референдум за съдбата на двата малки блока в централата, за който вече са събрани над 60 подписи от депутати. Социалистите искат да внесат в парламента въпроса за референдума още тази седмица.

Европейският съюз ще продължава да следи изкъсо напредъкът в административната и съдебната реформи, както и намаляването на корупцията в България, стана ясно от изявленията на Ферхойген. За България е изключително важно да покаже, че е подобрила административното ръководство на страната, каза еврокомисарят след срещата си с Паси. Той допълни, че е много важно страната ни да осъществява на практика реформата в съдебната система, както и всички българи да демонстрират воля за нулева толерантност към корупцията.

В същото време, в петък България затвори три от най-тежките преговорни глави - финансовите "Земеделие", Бюджет и финанси" и "Регионална политика" и до края на преговорите остават само две - "Конкуренция" и "Други". Очаква се днес Европейската комисия да представи позицията на 25-те членки по темата конкуренция. Българските амбиции са да затвори и тази преговорна глава на министерската среща на ниво външни министри на 15 юни, за да може на срещата на върха на 17 и 18 юни да бъде обявен края на преговорния процес между съюза и България.

Като "национално безотговорно" определи външният министър Соломон Паси искането за ревизия на вече затворена преговорна глава точно в този момент. Според него, като член на ЕС България ще има много по-големи възможности да отстоява интересите си, отколкото като кандидат. Нека час по-скоро да си осигурим тези възможности, след това, при новите обстоятелства, може да вземаме нови решения, каза министърът.

Целият политически елит трябва да се съсредоточи върху приключването на преговорите с ЕС, допълни Паси.

Външният министър съобщи, че е поискал подкрепата на Ферхойген за преодоляване на някои сериозни препятствия, възникнали в преговорите по глава "Конкуренция". Като проблем той открои концентрирането на страните членки върху изработването на конституцията на ЕС, а не върху преговорите по разширяването.

Като друго препятствие външният министър посочи различната готовност на отделните членки за приключване на преговорите с България още на този етап. Вчера главният преговарящ Меглена Кунева също посочи, че част от страните членки си задават въпроса защо България да приключи преговорния процес преди Румъния, след като и двете държави ще влязат едновременно в ЕС, поне според одобрения от Брюксел график.

Също в понеделник стана ясно, че НДСВ замразява командировките на депутатите и прекъсва болничните, за да се опита да не допусне в дневния ред на парламента искането на БСП за референдум за АЕЦ. Председателят на групата Станимир Илчев е отменил планирана визита в Лондон, за да може да присъства на гласуването на дневния ред в сряда, съобщиха от НДСВ.

Освен депутатите социалисти, под искането за референдум са се подписали и народни представители от Новото време, БЗНС-НС, както и независими депутати от бившата група на НИЕ.

Въпросът, който се предлага за допитването до българското общество, засега е формулиран така: "Съгласни ли сте 3 и 4 блок да бъдат затворени преди присъединяването на България към ЕС и преди изтичането на определения им лиценз?".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?