По нареждане на министър Трайчо Трайков от Виена

Нови преговори за бонусите в "Мини Марица Изток"

Синдикатите искат по 1000 лв. еднократно на работник, управата дава процент от заплатата

Нови преговори за бонусите в "Мини Марица Изток"

Нови преговори между ръководството на държавните "Мини Марица Изток" и стачкуващите пети ден работници в дружеството бяха насрочени в четвъртък по нареждане от Виена на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. От управата на въгледобивната компания съобщиха, че част от разговорите ще е за претенциите на синдикатите да се платят еднократно по 1000 лв. на работник.

По-рано през деня от КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че в сряда вечерта е постигнато споразумение за изплащането до 25 януари на бонуси от 10.35 на сто към брутните заплати на миньорите за четвъртото тримесечие. Според резултатите от положения труд, 50% от размера на допълнителното трудово възнаграждение трябваше да бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период.

Сега обаче става ясно, че профсъюзите искат по 1000 лв. еднократно за всеки от дружеството.

Новият кръг от преговорите бе свикан по нареждане на Трайков, който е във Виена на неформална среща с участници в проекта за строеж на газопровода "Набуко". Министърът обясни пред БНР, че предприел тази стъпка въпреки убеждението си, че "ангажиментите ни към работниците в дружеството са изпълнени коректно.“ Той допълни, че е предложил на ръководството на мините да оттегли съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд Стара Загора, като знак на добра воля.

"Надявам се, че това ще е от полза за преговорите. Но който разчете този знак като проява на слабост, ще сбърка“, заяви Трайков.

По-късно от дружеството съобщиха, че за 16 часа са насрочени нови преговори, на които освен еднократните бонуси от 1000 лв., ще се обсъдят и натрупаните заради стачката досега загуби на мините. Според ръководството на дружеството те са 5.6 млн. лв., а според синдикатите неизпълнението на плана за януари за добив на въглища е за 3 млн. лв.

На срещата ще се обсъди и вътрешното преустройство в административните звена в дружеството , както и направените от профсъюзите предложения за разкриване на нови работни места в тежкото минно оборудване.

От Световната и Европейската организации на миньорите са заявили намерение да направят инспекция в "Мини Марица изток”, за да разберат как е възможно да се работи с намален състав и амортизирана техника в рудниците и в същото време да се спазват здравословните и безопасни условия на труд, предаде БНР.

ЧЕЗ, която е собственик на ТЕЦ "Варна" – едната върхова централа за обезпечаване на производството на ток при аварии и непредвидени ситуации, съобщи, че да активирани три блока за студен резерв във връзка с кризата в "Мини Марица Изток”. Така ако стачката се задълбочи и се наложи обезпечаване на допълнително производство на ток, централата може да осигури над 468 хил. мегаватчаса електроенергия за януари. При задълбочаване на протеста дружеството може да осигури още пет блока за студен резерв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?