Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови проби в Европа за продуктите "Стара планина" с открита соя

19 коментара
Нови проби в Европа за продуктите "Стара планина" с открита соя
Продуктите на четирите месопреработвателни фирми по стандарта “Стара планина“, в които бе открита забранената соя, ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в Европейския съюз. Там ще им бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в четвъртък.

Ден по-рано министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов свика спешна пресконференция, на която обяви, че е открита соя в карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.

Найденов заяви, че на фирмите ще им бъдат отнети лицензите за производство по месния стандарт и ще им бъдат пратени данъчни проверки заради измамата с качеството на продукцията им.

Това предизвика острите реакции и на четирите уличени от НВМС фирми, които поискаха повторни и независими експертизи на продуктите.

Според шефовете и на четирите компании не било възможно в продуктите по месния стандарт да има соя, тъй като системите им за качество следят производствения процес, а и в цеховете имало постоянно служител на съответната ветеринарна служба.

Всички засегнати заподозряха саботаж и дискредитиране на имиджа им, а собственикът на “Унимес“ Борислав Славчев и опит за отстраняването на фирмата му от пазара.

Йордан Вачев, собственик на "Лалов и Вачев" заяви, че в продуктите му не е влагана соя и е много некоректно граденият му 18 години пазарен имидж да се срине за една нощ от прибързаните изявления на министъра. Той не отхвърли версията за саботаж.

"Всъщност са открити следи от соеви деривати, микрограмове. В този колбас, за който ме обвиняват, се влага чесън на прах и млян черен пипер. Моите уважения към моите доставчици, те са ми дали сертификати за чесъна и пипера, обаче много честа практика е да се смесват силните и качествени подправки с известен процент добавки за понижаване на цената", коментира Вачев пред БНТ.

Той гарантира, че има европейска система за контрол на качеството ИСО 2000, която документира с точност какво е вложено в колбасите и къде са продадени.

По повод обвинението на министъра за служителите от ДВСК, че или са спали, или са подкупни, Вачев каза: "Това е смешно, тези хора са до нас, постоянно са на машината, просто е смешно, ние работим 20 г. по тази система, не сме да вземем 100 или 200 лева отгоре, това е смешно".

В четвъртък фирма "Лалов и Вачев" обяви ден на отворените врати, за да може всеки, който желае, да проследи процеса на производството и да се убеди в спазването на стандартите.

От фирма "КЕН" заявиха, че от над осем месеца не използват соя и соеви протеини в производството си и не ги внасят. Дружеството се свързало с доставчика си на подправки в чужбина, който също заявил, че не възможно в тях да има соя. “Той е предоставил пробите на сертифицирана лаборатория и очаква становище и от там", добави Светлозар Игнатов, представител на дружеството.

Фирмата настоява за експертиза в лаборатории в Германия и Австрия, и е готова това да стане за нейна сметка. Приходите от продажба на четирите продукта, произведени по стандарта "Стара планина", са под три на сто от общите приходи, заяви изпълнителният директор на фирмата Йонка Ранчева. Производството на спорния продукт от днес е спряно и производителят ще изтегли от пазара наличните количества, съобщиха участниците в пресконференцията.

Според собственика на "Сами-М" Антон Костадинов методът за анализ на НВМС е спорен, защото няма специализирана лаборатория, която да изследва продуктите. По думите му стандартът "Стара планина" е силно рестриктивен.

"По време на цялото производство присъства служител на ДВСК. Проба се взема от всяка партида. До момента не сме засичали соя в тези продукти. Всичко е описано в протоколи", заяви директорът на ДВСК в Перник Татяна Вангелова.

Собственикът на “Унимес“ също отхвърли обвиненията, че продуктите на фирмата с марката “Стара планина“ съдържат соя, тъй като се използвало чисто месо внос от Белгия. Той видя сценарий за отстраняване на фирмата му от пазара.

Министър Найденов, който в сряда заяви “тежко им“ за фирмите, в четвъртък смекчи тона и обясни, че е възможно и пробата, която просто е констатирала наличието на соя, но не и количеството ѝ, да дава тези показания заради замърсени подправки, за което производителите нямали вина.

Ако се окаже, че е така, фирмите ще се разминат само с глоба, тъй като нарушението на изискванията на стандарта не е по тяхна вина, каза Найденов.

От Асоциацията на месопреработвателите обясниха, че друг възможен начин за попадане на соя в продуктите е вложеното в колбасите месо, закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

“Асоциацията на месопреработвателите ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС”, каза шефът на организацията Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.

От НВМС уточниха, че са правили изследванията на четирите продукта на фирмите по метод, базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ, който се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bocko
    #20

    А ти откъде си сигурен, че е така както казва "производителят"? Мисля, че на всички ни писна да ни лъжат и да ядем боклуци - затова сме на това положение (дебели и болни). Искам в млякото да има мляко, а в месните продукти - месо. А, и във виното - грозде.

  2. Консуматор
    #19

    Абсолютно вярвам, че е слагано соя.Ако ще и ден на премахнати врати да има пак ще са същите.Освен соя в тези продукти на Лалов и Вачев има толкова сол, че не могат да се консумират.

  3. pepo
    #18

    Nikakuv kompromis! Da im se otnema lizenza i tova e !

  4. Big Papa
    #17

    Смешник!!!

  5. Пламен
    #16

    Ха Ха- най-лесният начин да разчистиш пазара за удобни фирми, е като омаскариш големите в сектора.И тази проверка ще излезе кюрфишек, също като този с Дупетата, които все още си ги има в магазините.

  6. znam
    #15

    Соя - задължително! А също емулгатор и аскорбинова киселина. Като им опитвам саламите на всички - мисля си, че днешните и утрешните хора май нямат много шанс да опитат истински колбас.

  7. nestinara
    #14

    да се пръкнат толкова много тъпаци и наивници!

  8. Консуматор
    #13

    Абсолютно вярвам, че е слагано соя.Ако ще и ден на премахнати врати да има пак ще са същите.Освен соя в тези продукти на Лалов и Вачев има толкова сол, че не могат да се консумират.

  9. koko
    #12

    Da im se vzeme lizenza ! Teslata vednaga za tezi,za nazidanie na drugite !

  10. Баба Зузанка
    #11

    Като си купя гаден колбас почвам да ги кълна. От толкова много клетви все ще фалират някога. Мръсни престъпници!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.