Нови проблеми с доставките на лекарства за онкоболни

Нови проблеми с доставките на лекарства за онкоболни

Въпреки упоритите оправдания на Министерството на здравеопазването, че забавянето в доставката на лекарства за онкоболни не е по негова вина, пациенти и неправителствени организации свидетелстват за обратното.

Координаторът на фондация "Утре за всеки" Савина Драганова съобщи във вторник, че проблем в момента има с нерегулярно доставяне на медикамента "Херцептин" от страна на Министерството на здравеопазването. Годишната профилактика с този препарат струва около 70 000 лева.

"Вливане с херцептин се прави на 21 дена, а здравното ведомство го отпуска на 30 дни", посочи Драганова. "Министерството трябва да вземе необходимите мерки по организацията на доставяне, защото ако препаратът не се вземе на 21-вия ден, на 23-ия вече е безсмислено, а изходът може да е фатален", обясни тя.

Ден по-рано здравният министър Евгений Желев заяви, че криза с лекарствата за раково болни няма и ако има проблем, той трябва да се търси в онко диспансерите в страната.

В петък стана ясно, че за новооткрити раково болни липсват лекарства поради ограничения ресурс на министерството и макар ведомството да отрича наличието на проблем, раково болни подготвят колективен иск за нанесените им вреди.

Слабата профилактика също бе отчетена като сериозен проблем от фондация "Утре за всеки". Според председателя на фондацията Нина Хаджийска наблюдението на онкологичните заболявания у нас е на много ниско ниво и все още липсва здравна култура.

От фондацията смятат, че макар ракът да е признат у нас за социално-значимо заболяване и дори има гласуван бюджет за профилактика, в действителност такава не се осъществява, а превенцията остава приоритет главно на неправителствения сектор.

524 жени са били прегледани за рак на млечната жлеза в Своге, Ихтиман и Ботевград по проект на фондацията този месец. От тях пет са със съмнения за карцином, а 25 трябва да бъдат под лекарско наблюдение.

Хаджийска заяви, че възрастовият праг на заболеваемост от рак на млечната жлеза у нас драстично е паднал. "Ако преди години болестта е засягала жени на 50 и над 50 години, сега се срещат пациентки на 25 години, които не са раждали", посочи още тя.

От фондацията разкритикуваха и личните лекари, тъй като не информирали своите пациентки на какъв период от време трябва да се изследват за рак на гърдата. Хаджийска припомни, че жени от 20 до 30 години трябва да се изследват веднъж годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?