Нови протести в Алжир с искания за още оставки

Нови протести в Алжир с искания за още оставки

Стотици алжирци се събраха днес в центъра на столицата Алжир с искане за промяна на политическата система след като болният и възрастен президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка тази седмица под натиска на влиятелната армия и на големите улични протести, предаде ДПА в петък.

Протестиращите носеха плакати с искане за оттегляне на премиера Нуредин Бедуи, назначен от Бутефлика, на шефа на горната камара на парламента Абделкадер Бенсалех и на председателя на конституционния съвет Тайеб Белаиз.

Тримата са смятани за съюзници на Бутефлика, който обяви оставката си във вторник след 20 години на власт.

Протестиращите смятат, че оставката на 82-годишния болен лидер не удовлетворява исканията им за по-дълбоки политически реформи. "Алжирците още не са постигнали целта си, - каза участник в днешната демонстрация. - Нашето искане е ясно и не се отнася само до една личност. То се отнася до целия режим, контролирал страната повече от 20 години."

Информационният портал Alg24 съобщи, че вчера е бил освободен от поста си шефът на алжирското разузнаване генерал-майор Башир Омар Тартаки. Според източници на портала, указът за уволнението е бил подписан от експрезидента Бутефлика, който вече е в оставка. Alg24 отбелязва, че той все още има пълномощия да подписва президентски укази, тъй като парламентът официално не е утвърдил временно изпълняващ длъжността президент. Такъв трябва да стане председателят на Съвета на нацията (горната камара на парламента) - 77-годишният Бенсалех, един от тримата, чиято оставка искат протестиращите в столицата днес.

Уволненият генерал Тартаки от 2015 г. бе шеф на департамента за разузнаване и сигурност при министерството на отбраната. През 2016 г. той бе назначен за главен съветник на президента и отговаряше за координацията между силовите структури, а оглавяваният от него департамент за разузнаването бе преустроен и прехвърлен в структурата на президентската администрация.

Телевизия "Ан Нахар" отбелязва, че постът на Тартаки при държавния глава бе обект на спорове. Проблемът бе, че с въпросите на разузнаването и сигурността поотделно се занимаваха военното министерство и армията, а заради длъжността на Тартаки същите въпроси се оказаха прерогатив и на президентската администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?