Нови протести: Вън бетона от закона и от морето

Национален протест в защита на зоните от европейската екомрежа Натура 2000, срещу поправките в Закона за биоразнообразието и против строежите по Черноморието се проведе в над 10 града в страната във вторник вечерта. Насловът на шествията отново бе "Долу ръцете от морето, планините, реките".

Стотици блокираха в София движението на автомобили в центъра на града – първо край църквата "Света Неделя", после и по булевард "Цар Освободител". С викове "Оставка!", "Искаме природа, не искаме бетон" и други, станали емблематични за екопротестите, възгласи те изразиха недоволството си от действията на управляващите.

Демонстрации имаше и преди две седмици, а конкретният повод и тогава и сега е Законът за биоразнообразието, които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа "Натура 2000". След демонстрациите, на които се събраха хиляди хора, ГЕРБ реши да тушира напрежението и обяви, че няма да подкрепи поправките, предложени от лидера на НФСБ и съпредседател на коалиционния партньор на управляващите "Обединените патриоти" Валери Симеонов.

Проведе се и кръгла маса, но притесненията на природозащитниците са, че управляващите от ГЕРБ няма да спазят обещанието си и поправките все пак ще бъдат приети. "След дискусията бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи "Натура 2000" ще бъдат приети", написаха от коалицията "За да остане природа в България", която организира протестите.

"Има желание да се създаде закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде масово застрояване и окрадване на европейските пари", коментира Андрей Ковачев от екоорганизацията пред БНР.

От екоминистерството аргументират необходимостта от нов подход за управление на защитените зони с мотива, че страната ни не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията.

Според еколозите обаче доброто управление на "Натура" 2000 може да бъде постигнато и без законодателни промени.

"Просто трябва да бъдат изготвени едни добри заповеди, които имат природозащитни цели. Става дума просто да управленческа воля и желание да се решават проблемите, а ние, за съжаление. не виждаме такова", заяви и Катерина Раковска от българския офис на Световния фонд за дивата природа.

Митинг и протестно шествие в защита на природата се проведоха в Бургас. Над 50 души с плакати и под звуците на тъпан преминаха от градинката пред Часовника до площад "Тройката". Това е четвъртият протест в морския град срещу презастрояването на Южното Черноморие, а сега протестиращите поискаха и да не се отлага за пореден път обявяването на защитените зони по "Натура 2000".

Те скандираха "Вън бетона от закона" и техни представители коментираха, че България не може да си позволи предвиденото в поправките в Закона за биорлазнообразието 4-годишно отлагане на обявяването на зоните от "Натура 2000".

Заради това забавяне ЕК предупреди, че ще даде България на съда на Евросъюза, защото не осигурява необходимата защита на редките видове и местообитания. От решение в Натура 2000 да влязат над 220 защитени територии, все още за 207 няма заповеди за обявявеното им като такива.

В Дупница събралите се десетки екоактивисти се обявиха срещу рехабилитацията на пътеки по Седемте Рилски езера. Проектът е спрян, а прокуратурата разпореди проверки кой е пратил тежката техника, която разкопа и съсипа някои от най-любимите на туристите участъци.

Шествия са планирани и в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Созопол, Шумен, както и на плаж Корал.

"Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни "кръгли маси", крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на "Натура 2000" и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства. Стига вече игрички", пишат още организаторите.

Според тях демонстрациите са единственият шанс да бъдат спрени законодателните промени, засягащи и обезсмислящи "Натура 2000".

"Препоръчваме да носите маски, въпреки че сме на открито. Това символизира и един от най-големите проблеми на промените в закона - искат да запушат устата ни, защото унищожаването на природата вече ще е "законно", описано по точки и алинеи в новоприетия Закон за биологичното разнообразие! Ако имате симптоми на настинка не идвайте, а споделяйте от вкъщи. Да покажем, че можем да сме активни граждани и при по-трудни условия", призоваха от "За да остане природа в България".

Споделяне

Още от България