Нови провокации от турска страна и покачване на напрежението София - Анкара

Външно министерство повика посланикa ни в Турция Надежда Нейнски за консултации

Сн.: БГНЕС

Градусът на напрежението между София и Анкара продължава да се покачва поради опасенията на страната ни, че турските власти открито се намесват в хода на кампанията за избор на нов български парламент, както и заради поредните заплахи на турските власти да пуснат мигрантите към Европа.

Президентът Румен Радев се срещна в четвъртък с ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, за да поиска от техните държави засилена подкрепа за охраната на българо-турската граница, която е и външна граница на Европейския съюз.

След като Германия, Холандия и Австрия не допуснаха турски министри да агитират в страните им за референдума в Турция, Анкара отново заплаши да се откаже от споразумението с ЕС от март 2016 г. и да пусне към Европа сирийските мигранти.

"Бяха обсъдени актуални предизвикателства пред ЕС от последните седмици", съобщиха след срещата от прессекретариата на държавния глава. В лаконичното съобщение се казва, че участниците в срещата са потвърдили позициите си, че солидарността е водещ принцип за гарантирането на сигурността на държавите членки, както и при охраната на външните граници на ЕС.

"Имаме планове за справяне с подобен проблем, ако той възникне. В случай на необходимост има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница - както специфичните полицейски сили, така и армейските", коментира вицепремиерът по сигурността и военен министър Стефан Янев, който заедно с Радев присъства на натовско учение в базата "Ново село".

Посланик Надежда Нейнски извикана за консултации в София

Външно министерство викна в София за консултации посланика ни в Турция Надежда Нейнски. От дипломатическото ведомство не уточняват кога тя ще се върне в Анкара и какви въпроси ще бъдат обсъдени по време на консултациите.

Отношенията между България и Турция се обтегнаха, след като посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе повикан на разговор в МВнР заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ.

Само два дни след протеста на София обаче Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.

Кмет на община в Турция призова турският да стане официален език в България

Междувременно провокациите от страна на Турция продължават. Кметът на община във вилает Маниса Йомер Фарук Челик призова изселниците масово да гласуват на 26 март, за да станат турците в България по-мощни, турският език да стане официален и братската общност да заживее спокойно, предаде БГНЕС. Фарук Челик, който е кмет на община Шехзаделер в югозападната провинция Маниса, прие в четвъртък делегацията на регионалното дружество на балканските изселници с лидер Мустафа Кадер. Кадер поиска подкрепа от кмета за деня на вота и получи гаранции, че за двойните граждани ще бъде осигурен безплатен транспорт до урните на територията на вилаета, където живеят над 5 000 души с право на глас.

Той призова за висока избирателна активност, като подчерта изключителната важност на тези парламентарни избори както за турците в България, така и за изселниците в Турция. Целта ни е да достигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще можем да ползваме спокойно турския език и да изповядваме религията си, подчерта изселническият лидер.

На свой ред кметът заяви, че изборите на 26 март трябва да направят турците в България по-силни и поради това е наложително те да бъдат подкрепени. "В България нашият близък познат Лютви Местан е лидер на партия ДОСТ. Той и хората му са в блестящи връзки с Република Турция, те работят изключително сериозно за правата на турците и мюсюлманите в България. Затова смятам, че гражданите на Турция и България (двойните граждани) трябва да направят всичко по силите си. От наша страна осигуряваме безплатни автобуси за избирателите до секциите в професионалната гимназия "Полинас".

"Тези избори в България са от огромно значение, имаме информация, че в цяла Турция се полагат усилия за тях“, заяви кметът Фарук Челик. Той призова всички изселници в Турция, както и всички турци в България, братя по националност и религия, да упражнят правото си на глас. А като резултат от изборите – турците да станат много по-силни и турският език да бъде обявен за официален.

Информацията срещата е съобщена и в местния вестник "Беяз газет".

Борисов: Да се намали агресията заради мигрантите

В настоящата ситуация на обтегнати отношения на ЕС с Турция и опитите на София да ограничи намесата на Анкара в българските избори, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов призова партиите да смекчат тона.

Призовавам колегите малко да се намали агресията, защото 26-ти ще мине и след това ще се наложи да говорим за парламент, за решения, касаещи всеки българин, каза той.

По думите му ситуацията в света е такава, че 26-ти март е една обикновена дата, но 27-ми, 28-ми са ключови за България, за да може да се сформира от победителите стабилно мнозинство и правителство.

"Виждате натиска от Турция върху европейски държави, и то с икономики в седмицата на света, на какъв тон се разговаря. Външният министър на Турция каза, че могат едностранно да прекратят споразумението за мигрантите. А това е на нашата граница. Холандия, Германия, Австрия са далече. Никога повече за България не е било важно нацията, народът, ако щете и политиците да бъдем единни и с мисълта си и отговорността си“, подчерта бившият премиер, цитиран от "Фокус".

Подобна теза – за по-голяма сговорчивост с Анкара, Борисов защитаваше и в качеството си на премиер, отново с мотива, че така ще избегнем заплахите на Ердоган да пусне мигрантите през границата.

Според Борисов е необходима невероятна консолидация, за да удържим на фона и на тежката криза в Македония, която не вижда как ще се реши.

"Ако се продължи с този тон, просто няма да има разговори, потърпевшите ще си бъдем ние. България ми е мила и не бих искал не само да влезем в тежка политическа криза, а и да станем беззащитни, защото служебното правителство няма силата да отстоява позиции“, каза още Борисов.

По-рано Патриотите призоваха да се затвори границата с Турция за изборите, от "Нова Република" поискаха там да може да се гласува само в дипломатически представителства, а Георги Първанов настоя за отзоваване на турския посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от България