Нови ракетни изпитания в Северна Корея подготвят смяна на властта

Нови ракетни изпитания в Северна Корея подготвят смяна на властта
Северна Корея приключва подготовката за изпитание на още ракети след ядрения опит миналата седмица, като в същото време ръководителят на страната Ким Чер-ир е посочил най-малкия си Ким Чен-ун за свой наследник на първата в света комунистическа династия, предават световните агенции във вторник.

Готви се изстрелването на поне четири ракети – на междуконтинентална балистична ракета от типа "Таепондон" от полигона Анбьон, който се намира близо до границата с Китай, и на три или четири ракети със среден обсег на източния бряг, предаде Асошиейтед прес.

Американски военни представители потвърдиха подготовката за изпитание на "Таепондон-2", която ще е в състояние да достигне САЩ.

Според наблюдатели, цитирани от АП, извършеният миналия понеделник севернокорейски ядрен опит и последвалата го серия от експерименти с различни класове ракети са свързани с промени във властта в Северна Корея.

АП предаде, че опитът с междуконтинентална балистична ракета ще бъде извършен на 16 юни, когато президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с южнокорейския си колега И Мюн-бак.

Северна Корея също така провежда учения за нападения по вода по западното си крайбрежие, разглеждани като евентуална подготовка за морско стълкновение. Южна Корея разположи управляеми ракети и високоскоростни морски съдове в района, за да предотврати всякакви провокации.

Международното напрежение се засилва, като ООН обсъжда нова резолюция на Съвета за сигурност в отговор на ядреното изпитание. В същото време Ким Чер-ир подготвя 26-годишния си син Ким Чен-ун да го наследи на поста.

Вестниците "Ханкук илбо" и "Дан-а илбо" пишат във вторник, че след проведения на 25 май ядрен опит режимът е поискал от севернокорейските дипломати в чужбина да бъдат верни на Чен-ун.

Уведомени за волята на лидера били също така ръководителите на Корейската трудова партия, армията, парламента и правителството.

Народът вече разучава нова песен, в която новият лидер е възпят като "нашия командир Ким".

Анализатори смятат, че заради влошеното си здраве след прекаран инсулт миналото лято, 67-годишният Ким Чен-ир се стреми да утвърди сина си като свой наследник начело на страната.

През август 2008 г. той спря да се появява публично няколко седмици, а първата си реч изнесе месеци по-късно, на откритата със закъснение сесия на парламента на 12 април, когато изглеждаше видимо по-слаб, посивял и леко накуцващ.

Всички смятаха, че той ще посочи наследника през 2012 г., когато се навършват 100 години от рождението на неговия баща Ким Ир-сен, основателят на Северна Корея. Миналата година режимът предприе мащабна кампания за подготовка на страната за това честване.

Счита се, че изстрелването на 5 април на комуникационен сателит, както го определи Пхенян, е било част от кампанията, демонстрираща научните постижения на страната. Плановете обаче рязко се промениха, след като в началото на май режимът излезе с прокламация за "150-дневна битка", призоваваща севернокорейците да работят по-здраво, за да изградят икономиката на страната.

"Преди 2012 г. Северна Корея трябва да убеди армията и обществото, че Ким Чен-ун е най-добрият наследник", коментира японският професор Ацухито Исозаки, който се занимава със Северна Корея.

За да павира пътя за лидерството на Ким Чен-ун, много вероятно е Пхенян да посочи последните ядрени и ракетни изпитания за негова заслуга, добавя той.

Според южнокорейски анализатори кампанията трябва да приключи в началото на октомври, когато се навършва годишнина от създаването на управляващата партия.

Ким има трима сина, като най-младият е с най-добри шансове да поеме щафетата на авторитарното ръководство, вероятно с подкрепата и с напътствията на своя чичо, който е член на всевластния комитет по национална отбрана и има здрави политически и военни връзки.

Най-големият син, 38-годишният Йонг Нам, дълго бе смятан за най-вероятен наследник на баща си, докато не бе хванат при опит да влезе в Япония с фалшив паспорт през 2001 г. Съобщенията бяха, че той е казал на японските власти, че иска да посети японския Дисниленд.

Ким смята средния си син за твърде мекушав за отговорната работа, според японския готвач на суши, който казва, че е работил много години за севернокорейския лидер.

Още преди четири месеца Ким Чен-ир посочи Чен-ун за свой наследник. Той е син на Ким от третата му жена, починала през 2004 г. от рак на гърдата.

Най-малкият син е учил през 1990-те години в Швейцария, в Международното училище в Берн, под псевдонима Пак Чол. По-рано т.г. швейцарски вестник цитира негови съученици, според които момчето е изучавало английски, немски и френски. Описват го като срамежлив и затворен, но ненаситен скиор и баскетболист, голям фен на звездата от NBA Майкъл Джордан.

Според готвача на суши, който под псевдоним Кенджи Фуджимото издаде мемоари през 2003 г., най-малкият син на лидера изглежда и се държи като баща си и е негов фаворит.

Ким Чен-ир бе на 32 години, когато баща му, основателят на КНДР Ким Ир-сен го обяви през 1974 г. за свой приемник на висшия пост. Ким Чен-ир пое ръководството на страната след смъртта на баща си през 1994 г.

Споделяне

Още от Свят