Нови разговори в Москва за газовия хъб, АЕЦ "Белене" и туризма

Енергийният министър замина за заседание на междуправителствената комисия

Теменужка Петкова ще съпредседателства българо-руската комисия, сн. архив БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова ще представи в Москва на заседание на междуправителствената икономическа комисия предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за реализацията на прекратения през 2012 г. проект за изграждане на АЕЦ "Белене“, както и междинните резултати от предпроектното проучване за смисъла и рентабилността на газов хъб край Варна. Ще се обсъдят и дежурните теми за увеличаване на посещенията на руски туристи у нас и по-доброто организиране на детския отдих, както и за ръста на търговията.

Заседанието ще се проведе от 24 до 26 октомври, съобщиха от енергийното ведомство. От Министерския съвет уточниха темите на разговорите и впечатление прави, че руската страна ще бъде запозната с бъдещата процедура за привличане на стратегически инвеститор за възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене" преди българските депутати, които възложиха тази задача на министър Петкова.

В началото на юни парламентът възложи на правителството и на енергийния министър да подготвят процедура за рестарт на ядрения проект. Съгласно решението и на Народното събрание, и на кабинета Петкова трябва да изготви документацията за процедурата до края на октомври 2018 г. и да представи доклад за това в парламентарната енергийна комисия. Реално дотогава има още седмица, но е странно представянето на правителствените намерения първо да става пред руските партньори, а след това пред българските народни представители, които към момента нямати нформация за това какви ще са ходовете на кабинета за АЕЦ "Белене".

Досега интерес към участие като инвеститор в евентуално възобновения проект са обявили от Китайската държавна ядрена корпорация, но последните изявления от тяхна страна бяха, че ще повдигнат въпроса все пак за някакъв вид държавна подкрепа, докато правителството досега категорично твърди, че така няма да бъде предоставяна нито под формата на държавно кредитиране или гарантиране на заеми, нито като дългосрочни договори за изкупуване на тока. Руската ядрена корпорация "Росатом", чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" е изпълнител на ядрения строеж, обяви, че е готова на незабавни преговори с българската държава за реализацията на проекта и евентуалното му финансиране, но посочи като вариант кредитиране по одобрената от Брюксел финансова схема за унгарската АЕЦ "Пакш", без да се ангажира, че ще участва в търг за акционер. 

Петкова е натоварена от правителството със задачата да отчете в Москва "успешното сътрудничество по завършване на  проекта за удължаване срока на експлоатация на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй“. Проектът се изпълнява от  консорциум между дъщерната на "Росатом" компания "Русатом-Сервис" и българската "Риск Инженеринг".

По отношение на доставките на свежо ядрено гориво, руската страна ще бъде информирана за предвидените в европейското законодателство изисквания и за необходимостта от одобрение от страна на Евратом Агенцията по доставките, допълват от Министерския съвет.

В съобщението на правителствената пресслужба е посочено още, че "по време на междуправителствената комисия българската страна ще отбележи и  доброто сътрудничество по изпълнение на подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на България, при отчитане на европейското законодателство".

Целта на тази пътна карта е "Газпром" да бъде убедена втората тръба на газопровода но дъното на Черно море "Турски поток" да идва до България о половината от годишния 15.75 млрд. куб. м капацитет за остава за планирания газов хъб "Балкан". Последно руският президент Владимир Путин "Турски поток" да завие към България, но все още конкретни договорености по въпроса няма.

На сесията на комисията, който ще бъде съпредседателствана от министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров. се предвижда да бъдат представени и междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан“. В края на юни с тях бе запозната Европейската комисия, която отпусна близо 1.8 млн. лв. за анализите, чиято цена е 2.37 млн. лв. без ДДС. Преди месец те бяха обсъдени и със зам.-шефа на "Газпром" Александър Медведев и шефкта на "Газпром" Еленеа Бурмистрова в София на необявена публично среща.

По време на заседанието ще бъдат разгледани въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество – търговия, енергетика, туризъм, селско стопанство, информационни технологии, корабостроене, транспорт и други. Ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Руската федерация. През 2017 г. стокообменът между двете страни се увеличи с 41.6%, износът бележи ръст с 87%, а вносът – с 34.1%.

От правителството отбелязват, че съществува значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. По време на сесията българската страна ще предложи задълбочаване на двустранните връзки, особено при организацията на детския отдих. Ще бъдат разгледани и взаимоотношенията между двете страни в рамките на Комисията за Европа на Световната туристическа организация, Работната група за сътрудничество в областта на туризма на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество.

В рамките на сесията в руската столица ще бъде проведен и бизнес форум, в който се очаква да вземат участие представителите на компании от двете държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес