Нови разговори за Бургас – Александруполис в Гърция

Нови разговори за Бургас – Александруполис в Гърция

Разговор за реализацията на петролопровода Бургас–Александруполис ще проведе във вторник в Атина министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов с гръцкия си колега Димитрис Сиуфас, съобщиха от регионалното ведомство.

През миналата седмица представителите на руската страна в проекта се запознаха в Бургас с идейния проект на България за строителството на входната инфраструктура към петролните тръби.

Според гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА, на 18 и 19 януари в Москва ще се състои следващата работна среща по проекта за реализация на тръбата. На нея ще се изчистят и последните висящи въпроси между България и Гърция.

Неразрешените въпроси около тръбата са собствеността на входната инфраструктура и участието на българските компании компании в реализацията.

Според източници на Mediapool, в момента се работи по варианта за конвенция между трите страни- България, Русия и Гърция. Чрез документа ще се уточни законовата рамка, при която ще работи петролната страна – данъчен режим и евентуални преференции. 

Тристранният меморандум между Русия, България и Гърция за строежа на тръбата трябваше да се подпише до края на миналата година, но се забави заради изясняване на входната инфраструктура на нефтопроводи, отчуждаването на земите и формулировката за оператора на тръбата, какъвто претендира да е руската държавна компания “Транснефт”.

Споделяне

Още от Бизнес