Нови разкрития в разследването за импийчмънт на президента Тръмп

Уйлям Тейлър

Демократите в Камарата на представителите на САЩ публикуваха нова стенограма от разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Демократите публикуваха общо 324 страници от показанията на американския шарже д'афер в Киев Уилям Тейлър, който миналия месец бе изслушан при закрити врата в продължение на повече от 10 часа.

Дипломатът казал на разследващите, че Тръмп е задържал военна помощ за Украйна, докато тя не се е съгласила да разследва демократи и фирма, свързана със семейството на Джо Байдън.

Тейлър ще даде показания на публични изслушвания следващата седмица. Тогава ще говорят също Джордж Кент, високопоставен служител на Държавния департамент, специалист по Украйна, и бившата посланичка на САЩ в Киев Мари Йованович.

Същевременно повече от шест часа в Камарата на представителите беше изслушан вчера Дейвид Хейл, третият по ранг служител в Държавния департамент, предаде АП.

Според запознати източници се е очаквало на изслушването при закрити врата той да каже, че съображения от политическо естество са стоели зад отказа на Държавния департамент да защити бившия американски посланик в Украйна. Според запознатите източници Хейл смятал да каже, че държавният секретар Майк Помпейо и други висши представители са стигнали до извода, че ако защитават открито отстранената посланичка, това ще навреди на усилията за отблокиране на американската помощ за Украйна.

Йованович вече говори пред разследващите. Тя каза тогава, че е поискала от Хейл и от Помпейо да публикуват изявление в нейна защита, но това така и не се е случило.

Няколко представители на Държавния департамент вече казаха на конгресмените, че са били против отстраняването на посланичката през май, промяна, която е станала под ръководството на Тръмп.

Същевременно синът на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, е публикувал в Туитър името на служител на ЦРУ, представен като разобличителя, заради който беше задействана процедурата по импийчмънт срещу баща му, предаде Франс прес. Синът на Тръмп е публикувал име, което от миналата седмица циркулира в медии, близки до крайната десница, посочва Франс прес, която казва, че не е в състояние да потвърди дали става дума действително за разобличителя и затова не публикува и името.

В някои сайтове се появиха твърдения, че разобличителят е 33-годишният аналитик от ЦРУ Ерик Чамарела - демократ, кадрови сътрудник на ЦРУ и специалист по Русия и Украйна. Той е работил като анализатор в ЦРУ и по-рано, а при Барак Обама е бил пратен в Съвета за национална сигурност и се е занимавал с Украйна, като е работил с бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?