Нови разкрития в скандала за търговия с човешки органи в Косово

Смята се, че турски хирург е поръчвал човешките органи за нелегални трансплантации от членовете на някогашната Армия за освобождение на Косово (АОК), пише в неделя британският весктник "Гардиан", цитиран от БТА.

Случаят започва още от 1999 г., когато се смята, че членовете на АОК отвеждали пленниците си от Косово в Албания, където в селски къщи са правени импровизирани хирургични операции на мъртвите тела на пленените сърби и албанци, за да бъдат продавани техните органи, най-често бъбреците, на нелегалния пазар за човешки органи.

Лондонският вестник твърди, че става въпрос за лекаря Юсуф Ерджан Сьонмез, който през 2008 г. извършил нелегална операция на бъбрек на млад турчин и трансплантация на по-възрастен израелец в клиника "Медикус" в Прищина.

Случаят бил разкрит, когато на път за дома си младият турчин припаднал на летището в Прищина. Когато било открито, че на тялото му има голяма рана, той казал на полицията, че бъбрекът му е откраднат.

Скандалът избухна в началото на седмицата, когато бяха публикувани моменти от доклад на Съвета на Европа, в който се твърди, че днешният косовски премиер Хашим Тачи е оглавявал мафиотска организация. В края на 90-те години тя извършвала убийства, побоища, трафик на органи и други престъпления. Това се казва в проектодоклад на Съвета на Европа, цитиран в сряда от Ройтерс.

"Тачи и други членове на "Групата от Дреница" редовно са определяни като "ключови играчи" в докладите на разузнаването за мафиотските структури на организираната престъпност", гласи докладът на Дик Марти, специален представител на Съвета на Европа по законовите въпроси и човешките права.

"Открихме, че "Групата от Дреница" е имала за шеф, или ако използваме терминологията на организираните престъпни мрежи - за "бос" - известният политически деец и може би най-признатата по света личност от Армията за освобождение на Косово (АОК), Хашим Тачи", се казва в доклада.

Косовското правителство отхвърли доклада като неоснователен и клеветнически и заплаши, че ще предприеме законови и политически действия срещу него.

Според "Гардиан" след като косовските политици отхвърлиха доклада на Дик Марти за Съвета на Европа, е започнало издирването на този лекар, тъй като се смята, че той може да разкаже за връзките и от кого е поръчвал човешки органи.

Турският лекар бил издирван и от Интерпол за престъпления срещу хора и здравето им, както и за търговия с хора. Той бил виждан в Азербайджан и се твърди, че оперирал и в Еквадор. Според вестника Сьонмез и сега идва да работи в клиника "Медикус".

Сьонмез е заличен от регистъра на турските лекари още през 1998 г. Вестникът смята, че той търсел органи за трансплантация и си ги доставял чрез връзките си с косовските албанци.

Клиниката "Медикус" се споменава и в доклада на Дик Марти. Като организатор на нелегалната търговия с човешки органи се сочи Моше Харел, израелец от турски произход, отбелязва "Гардиан".

Същевременно съдебният лекар Хосе Пабло Барайбар, който е работил в мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) заяви, че в Германия, със съгласието на Хагския трибунал, са унищожени 400 ДНК проби на жертви от Косово. В интервю за швейцарския всекидневник "Време" съдебният лекар казва, че през 1999 г. германски полицаи в Косово събрали 400 ДНК проби и през 2002 г. той поискал тези проби за идентификация. Германците му отговорили, че пробите са унищожени, защото Хагският трибунал е разрешил това.

По думите му тогава е можело да започне разследване на изчезването на 470 души, повечето сърби, след идването на КейФОР в Косово.

Барайбар, който през последните 20 години е работил като експерт на ООН в Руанда, Хаити, Босна, Хърватия и Косово, е бил шеф на Бюрото за изчезналите лица и за съдебна медицина, създадено към ЮНМИК, от 2002 г. до 2007 г.

Вестник "Време", цитиран от БТА, пише, че Барайбар е бил сред първите, които са били информирани за търговията с човешки органи.

"Когато дойдох в Косово през 2002 г. вече имаше информации за това, но два месеца по-късно източник ни каза съществуването на така наречената Жълта къща. Досието се състоеше от осем свидетелства на лица, които не се познаваха помежду си и които са откарвали затворниците до границата или до самата Жълта къща", каза той.

Като голям недостатък Барайбар сочи липсата на юридическа компетенция на ЮНМИК на територията на Албания и че е било невъзможно да се поиска такава.

Барайбар обвинява Люлзим Баша, тогава министър на вътрешните работи на Албания, че е бил запознат с търговията с органи, защото е бил негов преводач по време на частно посещение в Жълтата къща.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?