Нови разкрития за българска връзка по дело за пране на пари в Ирландия

Нови разкрития за българска връзка по дело за пране на пари в Ирландия
Финансовият съветник Тед Кънингъм, който е обвинен в пране на милиони лири от обира на "Нортърн банк” през декември 2004 г. в Белфаст, е дал нови подробности за българска връзка по случая.

Той е заявил пред съда, че намерените в дома му над три милиона паунда са получени от българи като заплащане за купена от тях каменна кариера в Шинрън, съобщи вестник "Айриш таймс".

Кънингъм заяви, че българите му обяснили, че му дават парите в брой, защото нямат доверие на банките в родината си, които били контролирани от руската мафия.

60-годишният Кънингам даде за пръв път показания пред Наказателния съд на Корк през 34-тия ден от делото срещу него и отхвърли всички 20 предявени му обвинения.

Пред съда той разказва, че често се е срещал с българите, които изявявали желание да инвестират в Ирландия и е пътувал до Брюксел, където е имал срещи с един от тях наречен Милан, който ''представлява българската държава пред НАТО”, съобщи "Белфаст телеграф".

Един от българите искал да обърне чужда валута, тъй като не можело да се вярва на банковата им система, защото е управлявана от руската мафия, и той казал, че може да направи това.

Досега по случая бе известна само срещата в София с участието на бившия зам.- финансов министър Илия Лингорски, който сега е зам.-председател на съуправляващата партия НДСВ.

Според публикации в местната преса преди години българският представител в НАТО се казва Милен Люцканов и е сред основателите на българския Сити клуб в Лондон, чийто почетен председател е синът на премиера Симеон Сакскобургготски принц Кирил. Член на този клуб е бил и Илия Лингорски. Клубът изигра ролята на банка кадри за управлението на Сакскобургготски във финансово- икономическите ресори.

Кънингам обясни пред съда, че по-късно се е срещнал и с трима български граждани - Славко Андасонов, синът му Георги и Емил Петров, които са търсили инвестиции извън България. През 2004 г. те са пътували до Ирландия, за да видят каменоломна, в чиято собственост Кънингам имал дял от 25%.

Българите проявили интерес към закупуването ѝ, но тъй като България по това време не е била част от Европейския съюз, те не са имали правото да купят каменоломната от тяхно име.

Кънингам и бившият председател на Bank of Scotland Фил Флин се съгласили да създадат компания, която да им помогне да направят сделката.

Българите се съгласили да платят за каменоломната 4 млн. евро и Къмингам оформил сделката с Георги Андасонов. Цената по договора била 2 млн. евро, а още толкова трябвало да се платят, но с пълномощно. Кънингам получил от българите общо около 3 млн. британски лири в кеш чрез няколко плащания.

През февруари 2005 г. полицията откри в мазето на къщата на Кънингам във Фаран 2.3 милиона паунда в 6 сака и плик на веригата магазини Dunnes. Прокуратурата го обвинява в това, че през ръцете му са минали общо 4.9 милиона паунда, които е трябвало да изпере.

Споделяне

Още от Свят