Сепаратистите с ултиматум към Киев заради решение на Върховната рада

Нови разногласия около мирното споразумение за Източна Украйна

Нови разногласия около мирното споразумение за Източна Украйна

Никакви компромиси с Киев не са възможни, докато не бъде отменено "позорното решение" на президента на Украйна Петро Порошенко и на украинския парламент относно особения статут на Донбас. Това мнение изразиха в съвместно изявление лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, цитирани от ТАСС в сряда.

"Като отказа особен статут на Донбас, Киев стъпка крехкия мински мир и постави ситуацията в задънена улица. Порошенко и Яценюк цинично се присмяха на своите партньори от Европейския съюз, които вложиха толкова усилия в преговорите. ДНР и ЛНР заявяват, че никакви компромиси с Киев не са възможни докато не бъде отменено вчерашното позорно решение на Порошенко и на Върховата Рада", се казва в изаявлението.

Вчера украинският парламент одобри законопроект за даване на специален статут и ограничено самоуправление на контролираните от сепаратистите части на източна Украйна, но след като там бъдат произведени местни избори в съответствие с украинската конституция, припомня Ройтерс.

Законопроектът беше внесен от президента Петро Порошенко, който заяви, че това се изисква от мирните споразумения от Минск, постигнати миналия месец.

Върховната Рада одобри и списъка с районите в Донбас, където ще бъде въведен "специалния ред на местното самоуправление", припомня ТАСС. Съгласно документа към тези територии се отнасят районите, разположени "между държавната граница на Украйна с Руската федерация, бреговата линия на Азовско море и линията, определена с допълнение към това постановление, която съответства на Минския меморандум от 19 септември 2014 г."

Специалният ред на местното самоуправление ще позволи на сепаратистките райони да формират легално своя милиция и да дадат по-благоприятен статут на руския език, който се говори от мнозинството от населението.

Същевременно Радата обяви самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република за "временно окупирани територии", факт от който лидерите на сепаратистите са също силно възмутени.

Според документа този статут ще действа "до момента на изтеглянето на всички незаконни въоръжени формирования и военна техника, както и бойците и наемниците от територията на Украйна и възстановяването на пълния контрол на Украйна над държавната граница".

Украинският парламент се обърна освен това към Съвета за сигурност на ООН и Съвета на Европейския съюз с молба за изпращане на миротворци в Украйна. Киев смята, че миротворците трябва да бъдат разположени по разделителната линия между враждуващите страни, както и по участъците от украинско-руската граница, които не са под контрола на украинските власти, отбелязва агенцията.

Лавров: Законът е сериозно нарушение на Минските споразумения

Приетият вчера от украинския парламент закон за специален статут и ограничена автономия на контролираните от сепаратистите източни райони, след като там бъдат произведени местни избори в съответствие с украинската конституция, е сериозно нарушение на Минските споразумения и според руския външен министър Сергей Лавров.

"Украинският парламент прие решение, което пренаписва споразуменията или казано по-просто, грубо ги нарушава", каза Лавров на пресконференция.

Според руския външен министър от приетия вчера текст излиза, че особеният статут за тези територии ще влезе в сила само когато ръководството им е приемливо за Киев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?