Нови румънски правила причиниха километрични опашки на Дунав мост

Нов ред за пропускане на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Дунав мост" , въведен от румънските власти, стана причина за километрични опашки на границата и изнерви стотици шофьори, съобщи БТА.

"Цяла нощ чаках на румънска територия, за да вляза в България. Наредих се на опашката в 21.00 часа, а преминах тази сутрин в 8.20 часа", коментира един от шофьорите. Причина за забавянето е, че граничните полицаи снимали всички документи на тежкотоварния автомобил. "Преди минавах за 1-2 минути, а сега стоях на пункта около 10 минути", каза още водачът на камиона.

От 15.30 часа в понеделник румънската страна въведе нов ред за преминаване на тежкотоварни автомобили през всички гранични пунктове с българската страна, включително и през ГКПП "Дунав мост", обясни заместник-директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев. Той обясни, че така времето за обработка на един камион се удължава средно със 7-10 минути.

Предложихме на румънската страна това събиране на информация да се осъществява на друго място, тъй като тя няма отношение за преминаването през ГКПП "Дунав мост", но все още нямаме отговор, посочи Чорбаджиев.

Той допълни, че в момента в района на граничния пункт в посока от град Мартен към Русе се е образувала около четирикилометрова опашка, на която чакат между 250 и 300 камиона. Същото било положението и от румънска страна.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?