Нови руски изисквания по "Южен поток" бавели газовата отстъпка за България

Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Русия има нови искания по финансовия модел на проекта за строеж на газопровода "Южен поток”, за да подпише споразуменията за отстъпка в цената на природния газ за България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти относно все още неподписаното допълнително споразумение за предоставянето на постигнатата в края на март отстъпка от 11 на сто в цената на руски газ за България в периода от 1 април до 31 декември 2012 г.

След като първо оправда забавянето на намаление в цената с отпуската на шефа на "Газпром" Алексей Милер, а после обясни, че анексите ще се подпишат до 20 май в замяна на ангажимент на страната ни да ускори вземането на инвестиционно решение за строежа на "Южен поток" до 15 ноември 2012 г., сега Добрев каза, че след като съответните допълнителни споразумения са били изпратени преди две седмици от "Булгаргаз" до "Газпром" се появили и други параметри, които засягат финансовия модел на проекта. И които ние не можем с лека ръка да подпишем, защото искаме да защитим в максимална степен националния интерес, заяви министърът.

Той обаче не каза какви са тези параметри във финансовия модел на "Южен поток", при положение, че досега единственото, което е заложено е, че инвестицията, която се направи в газопровода, ще се върне за 15 години. Още не е прието и предпроектното проучване за трасето на тръбата през българска територия, тъй като имало много грешки в него, твърдят източници на Mediapool.

 

Преди две седмици Добрев обясни, че газовата отстъпка е свързана с с взимане на окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември и ускоряване на работата по проекта "Южен поток", чието строителство Русия иска да стартира през декември 2012 г., за да избегне влизащите в сила от началото на следващата година изисквания на ЕС за осигуряване на достъп на трети лица до всяка една газова мрежа, минаваща през територията на Европейския съюз.

Че Русия бърза с проекта става ясно и от думите на Милер в понеделник, който заяви, че строежът на газопровода "Южен поток", който ще съедини Русия с Европа по дъното на Черно море, ще започне едновременно по двете от четирите планирани линии на тръбопровода.

"Планираме да строим паралелно двете линии, всяка от които с капацитет от 15.5 млрд. куб. м годишно", каза шефът на "Газпром", цитиран от РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин също обяви на срещата Русия-ЕС, че строежът на "Южен поток" ще започне до края на тази година. Очаква се първите количества руски газ да бъдат доставени на европейски потребители в началото на 2016 г., а до 2019 г. газопроводът да работи с пълния си капацитет от 63 млрд. куб.м газ, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?