Нови съкращения на заплатии служители в държавния сектор в Гърция след изборите

Нови съкращения на заплати и служители в държавния сектор ще трябва да извърши правителството, което ще се появи след парламентарните избори на 6 май в Гърция, съобщава в понеделник гръцкият вестник "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Рестрикциите са на стойност 11,5 млрд.. евро и са предвидени в споразумението с международните кредитори за отпуснатия на страната втори пакет от заеми в размер на 130 млрд. евро.

Във връзка с това в средата на май в Атина се очаква да пристигнат отново представители на тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да проверят финансовото състояние на Гърция и да се консултират с новото правителство за начина, по който ще стане орязването на разходите в държавния сектор.

Съгласно споразумението с кредиторите в следващите две години новото правителство е длъжно да намали бюджетните разходи за заплати и пенсии с 5,5 на сто от БВП или с 11,5 млрд. евро. Това означава, че за периода 2013-2014 г.  бюджетните разходи трябва да падат на година с по 5,75 млрд. евро.

За целта се предвижда да бъде преструктурирана държавната администрация, да бъдат закрити или слети десетки държавни служби, допълнително да се съкрати персонал, а новите назначения да се редуцират.

Миналата година заплатите в Гърция паднаха средно с 15 на сто. За тази година изчисленията показват, че заплатите ще паднат допълнително с още 20 на сто. Само за последните две години работещите в Гърция са загубили една трета от доходите си. В същото време безработицата расте главоломно. От 15,1 на сто през януари 2011 г. тя скочи до 21,8 на сто през януари 2012 г.

Броят на безработните достигна 1,1 милиона души. За три години те са се увеличили три пъти и в скоро време се очаква да надхвърлят милион и половина. Най-трагично е положението сред младите хора до 24 години. Процентът на безработните от тази възрастова група е надхвърлил 50,8 на сто, според гръцката статистическа служба.

За 2012 г. пък МВФ прогнозира рецесията да продължи за четвърта поред година и БВП на Гърция да се свие с 4,7 на сто, инфлацията да е отрицателна - минус 0,5 на сто за тази година и минус 0,3 на сто за 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани