Нови сблъсъци и жертви в Ирак, властите прекъснаха интернет в Багдад и южните региони

Нови сблъсъци и жертви в Ирак, властите прекъснаха интернет в Багдад и южните региони

Властите в Ирак отново прекъснаха тази нощ изцяло интернет в Багдад и южните региони, обхванати от протестното движение, след вчерашните сблъсъци в столицата, включително край сгради на държавната администрация, предаде Франс прес.

Според неправителственото сдружение "НетБлокс", действащо в сферата на киберсигурността, "това ново прекъсване е най-тежкото ограничение в телекомуникациите, наложено от иракското правителство от началото на демонстрациите" на 1 октомври.

Откакто бе подновено на 24 октомври, протестното движение в страната, настояващо за "падане на режима", добива вид на гражданско неподчинение, посочва АФП и припомня за насилието, съпроводило вчерашните прояви.

Най-малко петима протестиращи и служител на силите за сигурност са загинали при вчерашните сблъсъци в Багдад. Това съобщиха пожелали анонимност иракски представители от сферата на сигурността и здравните органи. По думите им 60 души са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Те са убити в сблъсъци в центъра на Багдад. Там антиправителствени демонстранти преминаха по един от главните мостове на р. Тигър, след като силите за сигурност се опитаха да ги спрат, и се насочиха към района на правителствените учреждения, известен като Зелената зона.

По данни на Асошиейтед прес протестиращите са се приближили към сградата на държавната телевизия и са на около 500 м от официалната резиденция на премиера.

Четирима бяха убити през нощта срещу понеделник в свещения град Кербала при опит за опожаряване на иранското консулство, защото според демонстрантите Техеран "дърпал конците" на управляващите в Ирак. Сблъсъци имаше и в центъра на Багдад, където полицията стреля с бойни патрони за пръв път от 24 октомври.

От началото на протестите са загинали близо 270 души, сочи оценка на АФП, съпоставяла различни данни, тъй като властите вече не съобщават броя на жертвите.

На 3 октомври Багдад вече спря интернет и го възстанови едва две седмици по-късно, а социалните мрежи все още са блокирани, но това лесно се преодолява чрез Ви Пи Ен (VPN) приложения, добавя агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят