Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Нови сблъсъци избухнаха между протестиращи студенти и силите за борба с безредиците към полицията в Хонконг, съобщи Франс прес.

Полицията беше принудена да използва палки и сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращите в центъра на мегаполиса, които обвиняваха полицаите, че са се съюзили с мафията, за да дестабилизират продемократичното протестно движение.

Протестите в Хонконг продължават седми пореден ден. Десетки хиляди демонстранти дойдоха в квартала на Адмиралтейството близо до седалището на властта на бившата
британска колония. Там протестът протече мирно.

Но срещу остров Хонконг, в Монкок, търговския и гъсто населен квартал, протестиращите обкръжиха полицаите и ги обвиниха, че сътрудничат с членове на мафията и така се стигна до сблъсъците.

Същевременно лидерите на протестното студентско движение казаха, че могат да подновят диалога с власите при определени условия.

Протестиращите искат промяна в изборната система и гласуване от всички, както и оставката на ръководителя на изпълнителната власт.

От една седмица демонстрантите са окупирали няколко стратегически обекта в административните, финансовите и търговските части на Хонконг.

Демонстрантите са блокирали също така пътища в мегаполиса с население 7 милиона души.

Икономическата дейност и транспорта в града са силно засегнати от протестите, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят