Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци при подновените протести в Хонконг в събота, когато хиляди протестираха срещу търговци от континентален Китай, предаде ДПА.

Полицаите използваха срещу протестиращите палки и лютив спрей.

Жителите на Хонконг демонстрират срещу практиката на търговци от континентален Китай, които пристигат на острова, купуват стоки, без да плащат мита, след което ги препродават у дома. Това води до вдигане на цените и недостиг на стоки в Хонконг.

Активисти се оплакаха, че полицията е използвала прекомерна сила срещу протеста, който според тях е бил мирен. Полицаите обаче твърдят, че са били атакувани и са опитали да разпръснат демонстрантите.

Напрежението в бившата британска колония бе високо през последните няколко седмици, когато островът бе залят от най-мащабните протести от три десетилетия заради законопроекта, позволяващ екстрадиция в Китай.

Главният администратор на територията Кари Лам замрази законопроекта на фона на мащабното недоволство. Демонстрантите обаче заявиха, че ще продължат с протестите докато документът не бъде официално оттеглен.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?