Нови сблъсъци между кюрди и ислямисти в Германия

До нови инциденти между кюрди и ислямистки активисти се стигна в германския град Хамбург, съобщи Франс прес.

Един човек е ранен при сблъсъци между кюрди и ислямистки активисти след мирна демонстрация на около 1300 души, събрали се да протестират срещу настъплението на групировката "Ислямска държава" срещу кюрдски градове в Сирия, посочи говорител на
полицията в Хамбург.

Общо 1300 полицаи бяха мобилизирани в пристанищния град, където живеят около 35 000 кюрди, след стълкновенията от предишната нощ, когато бяха ранени 14 души, четирима от тях – тежко.

Насилието възкреси страховете от пренасяне на конфликтите от Сирия и Ирак в Германия, чиято кюрдска общност (над един милион души според Асоциацията на кюрдите в Германия) е смятана за най-значителната в Европа

"Трябва да предотвратим опасността кървавите и жестоки конфликти от различни точки по света да се пренесат в Германия", заяви в комюнике председателят на германския профсъюз на полицаите Оливер Малхов.

"Призоваваме всички враждуващи групи да не поставят на изпитание чрез изблици на насилие положителното отношение на германското население към приемането на бежанци от райони на кризи", добави той.

Според германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" канцлерът Ангела Меркел е обезпокоена от пасивността на Турция спрямо организацията "Ислямска държава", която може да даде отражение върху сигурността в Германия. Според всекидневникът Меркел смята, че за страна като Турция, член на НАТО, борбата срещу групировката трябва да е приоритет.

Анкара отказва да се притече на помощ с военни средства на обсадения от джихадистите кюрдски пограничен град в Сирия Кобане.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?