Нови сблъсъци в Истанбул след протест заради трагедията в Сома

В Истанбул избухнаха сблъсъци между силите за опазване на реда и група демонстранти заради трагедията в Сома, където при инцидент в Мина загинаха 301 души.

 

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите. Един човек е ранен в главата и се намира в тежко състояние, съобщи БНР.

Голяма група младежи се събра по обяд в квартала Окмейданъ на демонстрация срещу катастрофата в мината в Сома, в която загинаха 301 миньори. Участниците, които се самоопределиха като част от нелегалната организация Революционна младеж, носеха плакати с надписи, в които се настоява за наказване на виновните за трагедията в мината. А също и на виновните за смъртта на младежа Беркин Елван, който почина, след като бе ранен смъртоносно по време на протестите за парка Гези.

Полицията предупреди групата да се разпръсне, но след като не се разпръснаха, атакува със сълзотворен газ и гумени куршуми. Някои от демонстрантите хвърляха коктейли Молотов, от които се запали една от полицейските коли. Демонстрантите издигнаха барикади. Полицаите стреляха във въздуха. 30 годишен мъж е бил ранен в главата и е откаран в болницата в тежко състояние.

Напрежението в района на Окмейданъ продължава, прехвърлени са полицейски екипи.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?